Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Русия иска следващия генерален секретар да е жена и да е от Източна Европа. Техният постоянният представител в организацията Виталий Чуркин заяви: "Много бихме искали да видим жена, но си правим по-малко пиар от някои други страни, които заявиха на висок глас, че предпочитат жена, а след това гласуваха само за мъже. Ние не правим това".

Чуркин изрази надежда новият генерален секретар да бъде избран този месец и сподели задоволство от факта, че при следващия кръг от изборите за поста, постоянните и непостоянните страни-членки на Съвета за сигурност ще гласуват в бюлетини с различен цвят.

Това ще позволи на хората да разберат как и за кого гласуват държави като Съединените щати, Китай и Великобритания.

Oще по темата
Единственият коментар отвъд Океана беше – "търсим най-достойния кандидат за важната длъжност". На фона на колебанията на САЩ, Латвия и Полша заявиха мигновена подкрепа.

Официалният български кандидат говори повече от 2 часа и половина пред Общото събрание на ООН. Георгиева не пропусна да коментира и възможността да стане първата жена – генерален секретар на световната организация и обеща да удвои броя на жените на високи позиции, както е направила по време на работата си в Европейския съюз. Пред представителите на различните страни-членки Кристалина Георгиева показа и хуманното отношение към задълженията си, като припомни контрастен епизод от своя живот.

"Спомням си как бях в родния си град София с тогава 18-месечната ми внучка. Държах я в ръцете си, щастливо, здраво, шумно бебе. А на следващия ден бях в Сахел, посетих клиника за деца. Бях в стая с 40 от тях и всички бяха притихнали. Децата бяха толкова слаби, че не можеха дори да плачат", разказа Георгиева.

Според анализатори новата българска кандидатура идва в подходящ момент, в който добрите резултати за Антонио Гутереш разочароват застъпниците на идеята жена да застане на мястото на Бан Ки-мун. 56 държави участват в група за избиране на жена за поста. Следващото неофициално гласуване е утре.

По темата вижте и репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

I to komuniska ot bg

21

Анонимен

преди 7 години

Чуркин... ..айде *** дойди, ама имаше един Куроедов...

20

Анонимен

преди 7 години

До АнонименА бе в Русия как ги измислят тия имена? Чуркин, Лавров, ПутинЯвно разбираш само руский язык, ако разбираше и други щеше да разбереш много смешни западняшки имена.

fallback