Снимка: архив, Reuters
fallback

Руската Федерална служба за сигурност задържа в Москва по време на шпионска акция Роман Сушченко - служител в Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, предаде ТАСС, като се позова на съобщение от ФСС.

Според руското ведомство Сушченко е събирал секретни данни за дейността на руската армия и националната гвардия, "чието изтичане в чужбина би могло да накърни отбранителната способност" на Русия. Образувано е наказателно дело за шпионаж.

Московски съд наложи на заподозрения мярка за неотклонение задържане под стража за два месеца. Адвокатът му Марк Фейгин каза, че довереникът му е задържан на 30 септември, но двамата още не са имали възможност да разговарят.

Украинската национална осведомителна агенция Укринформ заяви, че Сушченко е неин кореспондент във Франция и е бил в Москва по лична работа по време на отпуск. Укринформ отхвърли обвиненията в шпионаж и нарече кореспондента си "журналист с дългогодишна и безупречна професионална репутация".

Руска държавна телевизия показа днес как униформени с качулки водят Сушченко, окован с белезници, към помещението за разпити, съобщи Асошиейтед прес. Видеоклипът е качен и в социалните мрежи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Боби

преди 7 години

Малко инфо относно руските практики спрямо чужденците. 1. Ако си забравиш входна виза или разрешение за работа и пребиваване дори и да идеш до бакалията на отсрешната страна на улица тия не питат - директно в Карцера и трябва някой да отиде и да ти донесе документите и да те измъкне от Карцера.(Лично познавам колега на който му се случи докато работеше в Москва)2. Ако са завели дело значи имат НЯКАКВИ доказателства може и да са изфабрикувани за което няма да се учудя ако е вярно.

12

Анонимен

преди 7 години

ДА НЕ Е КАТО ОНЯ ТРАВЕСТИТ САВЧЕНКО?

11

Анонимен

преди 7 години

Ако беше военен разузнавач, щеше да има надлежно издадени и одобрени журналистически акредитации и никой нямаше да може да го пипне. Човекът е бил на гости на роднини в Москва. Нямал е акредитация, защото е бил на частно посещение. Спрете се с пропагандата ,хора ! Е-Л-К-Е , за тебе не се отнася. Я се опитайте да напишете името и слято ? Идлиза като псувня, със звездички.....

fallback