Снимка: Архив, Reuters
fallback

Общото събрание на ООН ще изслуша днес новия български кандидат за генерален секретар на световната организация Кристалина Георгиева. Това съобщи председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън, цитиран от осведомителните агенции.

Томсън уточни, че изслушването на 3 октомври ще започне в 17 ч. по Гринуич (20 ч. българско време). Предвидено е да продължи около два часа.

Новият български кандидат за генерален секретар на ООН ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти, подчерта Томсън.

Oще по темата

Георгиева - български дипломат, в момента заместник-председател на Европейската комисия и бивш икономист от Световната банка - влезе в надпреварата за най-висшия пост в ООН в сряда, припомня Синхуа. Тогава българското правителство я номинира и оттегли подкрепата си за предишния си кандидат Ирина Бокова, която бе номинирало през февруари.

Изслушването в Общото събрание на ООН е част от процедурата по избирането на нов генерален секретар на световната организация. Иначе на практика окончателната дума по въпроса ще има Съветът за сигурност на ООН и по-конкретно петте му постоянни членове, които имат право на вето (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция).

Накрая Съветът за сигурност ще представи на Общото събрание един единствен кандидат за одобрение.

Кандидатите за наследник на южнокорееца Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат на поста изтича в края на годината, са 10.

На първите пет предварителни гласувания в Съвета за сигурност убедително начело бе португалският експремиер и бивш върховен комисар на световната организация за бежанците Антониу Гутериш.

Следващият кръг ще се състои в сряда. На него петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция) за първи път ще гласуват с цветни бюлетини.

Въпреки че вотът ще е таен, всеки от кандидатите ще разбере дали ще бъде блокиран от една или повече от държавите, които имат право на вето.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 7 години

Бокова сега играе по шопската схема: Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле

6

Анонимен

преди 7 години

Много радост ни поднесе Вожда има няма за 2-3 дни! Да му се връща двойно след има няма 20-30 дни! Да види какво е да ти сервират стара манджа ден през ден!

5

Анонимен

преди 7 години

Според мен в борбата трябва да се включат още няколко български кандидатури - например специалист по всичко Кунева, миската с желязна хватка Анита Шмайзер, добре облеченият Митю Дзъркелите, Златките, Дон Корлеоне/пардон, той почина/ и пр.

fallback