Снимка: архив Reuters
fallback

България ще се присъедини към инициираната от Азербайджан Трансевразийска информационна супермагистрала (Trans-Eurasian Information Super Highway - TASIM), съобщи днес азерският информационен портал azernews.az.

Предварителното споразумение за сътрудничество в проекта е било постигнато на четвъртата сесия на двустранната междуправителствена комисия, състояла се в Баку. Страните са са съгласили да проучат възможността за включването на телекомуникационните мрежи в България като сегмент от ТАСИМ, която цели да стане главна транзитна линия между Хонконг и Франкфурт.

Освен азерската компания "АзИн телеком" в проекта са въвлечени телекоми от Русия, Казахстан, Турция и Китай, се казва в съобщението на azernews.az.

Всъщност преди дни правителствена делегация беше на посещение в Азербайджан, където бяха разгледани възможните варианти за доставки на газ като прокет за реализацията на газовия хъб. Тогава заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков заяви, че България разглежда Азербайджан като един от основните източници на природен газ за хъб "Балкан". В рамките на сесията бе подписан протокол, съгласно който ще бъдат разгледани възможните варианти за съвместни доставки на азербайджански природен газ през територията на България за трети страни при реализацията на проекта за газовия хъб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 7 години

До до 7Za TANAP chuval li si ,dnes e ratificiran ot Azerskiya parlament i pochva stroitelstvoto mu i prez 2018 god trqbva da e gotov,no za sajalenie minava prez TURCIA,GURCIA ALBANIYA ZA ITALIYA

14

до 7

преди 7 години

По коя тръба ще дойде газа ?.

13

Анонимен

преди 7 години

ТАКА ПОЛЕКА ЛЕКА НИ ЗАРИБЯВАТ ЗА ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗКОЕТО НЕ Е ЛОШО, КАТО СЕ ВИЖДА, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЕ РАЗПАДА ВЕЧЕ.

fallback