Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters
fallback

Общото събрание на ООН ще изслуша новия български кандидат за генерален секретар на световната организация Кристалина Георгиева в понеделник. Това съобщи председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън, цитиран от китайската информационна агенция Синхуа.

Томсън уточни, че изслушването на 3 октомври ще започне в 17 ч. по Гринуич (20 ч. българско време).

Oще по темата

Новият български кандидат за генерален секретар на ООН ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти, подчерта той.

Георгиева - български дипломат, в момента заместник-председател на Европейската комисия и бивш икономист от Световната банка - влезе в надпреварата за най-висшия пост в ООН в сряда, припомня Синхуа. Тогава българското правителство я номинира и оттегли подкрепата си за предишния си кандидат, Ирина Бокова, която номинира през февруари.

Бокова трябва да реши сама дали да остане в надпреварата, уточни Томсън. Междувременно беше съобщено, че Бокова остава в списъка с претендентите за поста генерален секретар на ООН в лично качество. Това заяви пред журналисти новозеландският постоянен представител в световната организация Джерард ван Бохемен, ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН през септември. Възникналата ситуация е била обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност.

Китайската агенция, цитирана от БТА, отбелязва, че изслушването в Общото събрание на ООН е част от процедурата по избирането на нов генерален секретар на световната организация. Иначе на практика окончателната дума по въпроса ще има Съветът за сигурност и по-конкретно петте му постоянни членове, които имат право на вето (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция), посочва Синхуа. Накрая Съветът за сигурност ще представи на Общото събрание един-единствен кандидат за одобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Скарлет

преди 7 години

Русия поема в събота, председателството на съвета эа сигурност на ООН!!! Руската делегация ще ръководи работата на КЛЮЧОВАТА СТРУКТУРА на световната органиэация:-)))!!!

17

Анонимен

преди 7 години

много долен коварен човек

16

Анонимен

преди 7 години

и как ще стане това като три държави я блокират в съвета за сигорност

fallback