Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заплаши днес руския си колега Сергей Лавров да прекъсне всякакво сътрудничество за Сирия, ако Москва не прекрати бомбардировките на сирийския град Алепо, предадоха световните агенции.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че Кери е отправил ултиматума в телефонен разговор. Говорителят на държавния секретар Джон Кърби заяви, че Кери е изразил сериозна загриженост от извършваните от руското и сирийското правителство нападения над болници, водни запаси и друга гражданска инфраструктура в Алепо, предаде Асошиейтед прес.

Кери е заявил пред Лавров, че САЩ смятат Русия за отговорна за използване на запалителни бомби и бомби за унищожаване на бункери в градски район, добави Кърби.

Кери е заявил пред Лавров, че САЩ се готвят да прекратят двустранното споразумение за Сирия, включително предложеното партньорство за борба с тероризма, ако Русия не предприеме незабавни стъпки за прекратяване на нападенията над Алепо и не възстанови примирието.

В споразумението, подписано на 9 септември в Женева между САЩ и Русия, се предвиждаше създаване на руско-американски център за военно сътрудничество, припомня Франс прес.

Руският министър на външните работи призова днес Джон Кери да изпълнят обещанието си да разграничат прозападните умерени бунтовнически фракции в Сирия от терористичните групировки, предаде Ройтерс.

Лавров отбелязал пред Кери в телефонен разговор, че Джебхат ан Нусра открито говори за чуждестранна подкрепа, включително за американски оръжейни доставки, съобщи руското външно министерство в комюнике.
Тази групировка, която бе клонът на Ал Каида в Сирия, неотдавна се разграничи от терористичната мрежа и се преименува на Джебхат Фатах аш Шам.

Руският външен министър и американският държавен секретар обсъдили също възможни начини за повлияване на ситуацията в Алепо въз основа на американско-руския мирен план за Сирия.

Както съобщи малко по-рано днес Държавният департамент на САЩ, Кери е заплашил Лавров, че Вашингтон ще прекрати сътрудничеството с Москва в Сирия, ако тя не спре офанзивата в северния град и не се върне към примирието.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Истината

преди 7 години

До СТРАНДЖАТАЯвно не си чул тази сутрин, че накрая ОПЕК и по -точно саудитските чаршафи каталясаха и приеха решение да съкратят добива на нефт ... резултатът беше автоматичен - покачване на цената на петрола ,марка брент на борсата.Преди да пишеш не е лошо да четеш.

39

пенко

преди 7 години

Съземлянино БАЛДАЧИ,съжалявам ,че си прав ! Прочетете романа му ДА СПАСИШ СВИДЕТЕЛ /моля/ . В българското издание на 197 стр. героят Бюканан разказва за един свой кошмарен сън . Аз обичам народа на САЩ -/с всичко сътворено и дадено на човечеството /-Но от изказаната истина /за бъдещето на тази държава/ много ме боли!!!

38

Анонимен

преди 7 години

САЩ плаши Русия с края на сътрудничеството в СирияХАХА че те кога са им сътрудничели , създателя на тероризма плаши Русия , хихихи , с Русия никой не може да се габарка , руския войник се бие за чест и слава а не за пари , за това ще са вечни ,наскоро имаше статия за руския рамбо който беше обкръжен от терористи и даде собствените си кординати за обтрел , кой американец ще направи това , точно никой , за това руския войник има моя поклон

fallback