Снимка: архив Reuters
fallback

Иракски бежанец може и да се изправи пред възможността да напусне Дания, след като беше обвинен, че е "отпразнувал" атаките в редакцията на френското хумористично издание "Шарли Ебдо" във Facebook.

25-годишният иракчанин е осъден на 3 месеца затвор и има условна присъда за депортация - т.е. ако отново престъпи закона ще трябва да се върне в родния си Ирак.

Мъжът бил публикувал линк към статия за терористичните атаки, станали през януари 2015 г. Споделил статията с усмихнат емотикон и коментар на арабски, който означавал, че Бог заслужава тези убийства.

12 души, сред които 10 от авторите в списанието, бяха убити, когато джихадисти нахлуха в редакцията по време на събрание. Два дни по-късно съучастник на двамата джихадисти взе заложници в еврейски супермаркет в предградие на Париж. Той уби 4 от заложниците преди полицията да го ликвидира.

Иракчанинът обаче се защитил пред датския съд с думите, че просто изразявал вярата си по този начин.

"Просто възхвалявах Аллах! Правя това всеки ден!", съобщава датска телевизия, цитирана от "Independent".

Иракчанинът бил и говорител на спорната организация "Called to Islam" (Вречени на Исляма), която е защитник на въвеждането на шериата в Дания.

Мъжът преди това пък бил осъждан заради заплахи да обезглави председателя на датско-сирийската асоциация, защото подкрепял сирийският президент Башар Асад в борбата му срещу ИД.

Адвокатът на иракчанина обяснил пред съда, че постът на клиента му бил предвиден само за петдесетината му приятели в социалната мрежа. Освен това 25-годишният мъж веднага го изтрил, когато един от коментарите му посочил колко е неподходящ.

Мъжът е осъден по член от датското законодателство, който забранява всякакво "публично одобрение" на терористични актове. За подобно деяние човек може да лежи до две години в затвора. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 7 години

До BURZUM 7-"Европа просперира заради тия ценности на които се подигравате"-за чии ценности говориш?Свобода на словото или спазването на законите?Толерантност към другите или толерантност от другите към нас и нашите ценности?Социална държава или стремеж за паразитизиране върху гърба на обществото със социалните помощи?Или може би говорим за равноправието на жените по ислямските стандарти - и тук трябва да сме толерантни и политически коректни, нали!? Я, колега, прочети "Сблъсъкът на цивилизациит

26

Разочарован

преди 7 години

ДАНИЯ Е СЪЩО ИДИОТСКА ДЪРАВА-МЮЗЮЛМАНИТЕ СЕ ПОДИГРАВАТ С НЕЯ

25

шщд

преди 7 години

От позицията на времето и аз започнах да се радвам на това, което се случи в Шарлито. Те имат доста голяма роля за радикализирането на исляма в Европа. А тъ.пите тикви правиха маршове и се държаха за ръцете

fallback