Снимка: архив, Reuters
fallback

В началото на идното десетилетие Русия може да се сдобие с хиперзвукови оръжия, заявява шефът на руската корпорация "Тактически ракетни въоръжения" Борис Обносов в интервю за "Комерсант". Според специалиста руските конструктори вече разполагат с някои разработки и "интересни резултати" по темата, включително от съветско време.

Обносов припомня, че "Стратегията за светкавичен удар" на САЩ предвижда американските оръжия да достигат за 60 минути коя да е точка от земното кълбо, за да поразят противникови инфраструктури. Пентагонът е формирал обединено управление, което се занимава с хиперзвукова техника. Американският апарат Х-51 Waverider в течение на 240 секунди е поддържал скорост от 5,1 маха - "солиден показател", коментира експертът.

Русия отделя "подходящо внимание" на този сектор, уверява индустриалецът. В сравнение с напредъка по темата в САЩ и Китай той отбелязва: "Някои неща при тях са по-добри, някои - при нас". Оръжията от този тип изискват големи инвестиции в научна дейност и експерименти, "но очакваните резултати ще си струват" всичко това, заявява Обносов.

Руската държавна корпорация "Тактически ракетни въоръжения" е създадена през 2002 г. Тя включва 32 предприятия, произвеждащи високоскоростни управляеми ракети за авиацията и ПВО, управляеми авиобомби, торпедни оръжия, радиоелектронни оръжия, ракетно-космическа техника. Има и продукция с гражданско предназначение - медицинска апаратура, оборудване за възобновяеми енергоизточници, сондажни инсталации и др., припомня "Комерсант".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Боби

преди 7 години

До Айзенхауер 134Леле какви глупости изписа.Така Ракетните двигатели са грубо 3 видаПроточни - налягането създадено в резервоара за гориво попада в горивната камера следва изгаряне и тяга. Изключително проста конструкция но с малък КПДДвигатели отворен тип. "Нещо" върти турбопомпите които подават гориво на двигателя. Нещото е допълнителен агрегат. Голям КПДЗатворен Тип - гориво постъпват в пред камера за горене следва турбина която върти турбопомпите горещия газ с още гориво изгаря НАЙ-Голя

94

Боби

преди 7 години

До ОтговорТова което показаха по Дискъвъри Умнико е Прототипа САМО на РАМ-ДЖЕТ двигателя, който може да започне да работи чак след като достигне поне М2 скорост. За сега няма оптически прозрачен или радио прозрачен материал който да се монтира на носа на подобна ракета зад този обтекател да се намира датчиците на ракетата. А скорости М5 още С-200 ЗРК комплекса(ние имаме един такъв) ги достигна още 1970 година. Но за да работи тази ракета (7-8 тона) има собствена крио охлаждаща система.

93

Отговор

преди 7 години

Отдавна САЩ имат хиперзвукови ракети. Показаха ги по Дискавъри. Ракетата е закачена на самолет който е издига на 20 км. височино , пускат я в свободно падане , ракетата прави някалко лупинги докато намери зададената и от кампютъра траектория и с бясна скорост се отправъ в стратосферата. О там вече продължава да гони целта до дупка. Няма отъмване.Изтреляй и забрави. Блясък в очите на руснаците.

fallback