Снимка: Архив, Reuters
fallback

Британското министерство на отбраната потвърди, че е участвало във въздушния удар на международната коалиция южно от сирийския град Дейр аз Зур в събота, при който загинаха десетки сирийски войници. Ведомството изрази готовност за пълно съдействие при разследването, предаде Асошиейтед прес.

Oще по темата

Министерството подчерта, че никога не би взело на прицел части на сирийската армия умишлено.

Американските коалиционни партньори Австралия и Дания изразиха днес съжаление за загиналите и ранените при въздушния удар, информира ДПА.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че операцията на коалицията е била прекратена веднага щом Русия е съобщила на командването, че са засегнати сирийски сили. Министърката на отбраната Марис Пейн информира, че страната ще участва в разследването на ударите.

Дания също се включи в разследването, след като въоръжените сили на кралството признаха, че два негови изтребителя F-16 са участвали в атаките. Министърът на отбраната Петер Кристенсен изрази "дълбоко съжаление", че коалицията е нанесла удар по сирийските военни по грешка.

Атаката застраши крехкото примирие, постигнато с посредничеството на САЩ и Русия, което като цяло се спазваше.

По данни на сирийския Център за наблюдение на правата на човека в нападението в района на град Дейр аз Зур са загинали 90 сирийски войници, съобщава още ДПА.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Наблюдател

преди 7 години

Грешки няма. "Грешки" са за тия дето още вярват в Дядо Коледа. Целите се локализират от американците и към тях се насочват ударите все 1 от кои самолети.

45

Анонимен

преди 7 години

" погрешка"лиХаха..Тия "сили" откога се обризват за сирийския петролИмпериалисти

44

Анонимен

преди 7 години

От вслизане на примирието в сила до момента има над 600 ТЕЖКИ нарушения от страна на ислямистите. Отделно и същзниците удариха Асад. Какво примирие? Това си е избиване на антиислямиските войски в Сирия без да им се даде право да отговарят!

fallback