Снимка: Reuters, архив

Пилотът на американски разузнавателен самолет на редовен патрулен полет над Черно море е съобщил за "опасно и непрофесионално" прехващане от руски изтребител, съобщиха двама служители на Пентагона, цитирани от Ройтерс.

Служителите пожелали анонимност, са казали, че руският изтребител се е приближил неколкократно до американския самолет - единия път на опасно разстояние.

В инцидента са участвали Су-27 и самолет на американския флот П-8 Посейдон, съобщава БТА.

От САЩ реагираха и осъдиха "опасното" прехващане на техен военен самолет, патрулиращ над Черно море, от руски изтребител Су-27, предаде АФП.

По време на процедурата по прехващане, продължила 19 минути, руският изтребител се доближил в един момент на 3 метра от американския апарат, което според американското министерство на отбраната е било "опасно и непрофесионално".

Руското военно министерство обаче заяви, че руските пилоти са действали в строго съответствие с международните правила за въздушни полети. Според говорител на министерството разузнавателният самолет на САЩ Р-8 Посейдон два пъти се е опитал да доближи държавната граница на Руската федерация над акваторията на Черно море без включени транспондери, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase