Снимка: Архив, Reuters
fallback

В Чехия е създадена обществена организация с идеална цел Czexit (Чекзит), която ще настоява пред властите да организират референдум по въпроса за членството на страната в ЕС. Това заяви днес един от инициаторите на кампания за излизане на Чехия от ЕС, заместник-председателят на извънпарламентарната дяснолиберална Партия на свободните граждани Франтишек Матейка, предаде ТАСС.

Целта ни е да се проведе референдум за излизане на републиката от ЕС. Гражданите трябва да имат обективна информация за ЕС, за това какво дава съюзът на Чехия, каза той.

Според Матейка такъв референдум може да се състои преди или след предстоящите в Чехия през 2017 г. парламентарни избори.

По думите на Матейка новата организация вече има подкрепата на над 6,4 хиляди души, подписали се под интернет писмо до властите с искане за организиране на допитване.

Чешкото правителство неведнъж се е изказвало против такъв референдум. Президентът Милош Земан обаче е казвал, че той не би възразил, но би гласувал за оставане в ЕС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 7 години

Чехия няма да се справи сама.Просто руските агенти в Чехия са се активизирали, но на тях не им пука зо Чехия

52

DIDO

преди 7 години

Определено този европейски съюз нама да го бъде. Онези в Белгия решиха че могат да заповядват каквото си искат. То не беше банани, краставички, крушлки(осветителни) Прахосмукачки. Скоро и бидетете ще обяват за нелегални защото то .....така смятат. и ще сключат споразомение с Американците да ни цоцат както окогато си искат. Ако откажем да ни цоцат двойно.

51

Хех

преди 7 години

И ние искаме, но... Няма! Нашата "власт" се пази от референдуми като дявол от светена вода. Дори и да бъде насрочен такъв, така ще го "орежат" по различни конституционни причини, че бялото ще излезе черно. И всяка вечер ще говорят по разни предавания че сме много по добре от Румънците например. След като в България има толкова много ценители на евро атлантическите ценности - Какъв е проблема тогава да се направи референдум? Никакъв ли? Ми хайде тогава да направим?

fallback