Снимка: архив Reuters

6 месеца зад решетките. Точно толкова ще трябва да излежи норвежка фризьорка, ако бъде призната за виновна.

Престъплението на 47-годишната Мерете Ходне е простичко - изгонила е жена от салона си, защото е носела хиджаб.

Всъщност цялата драма се е разиграла преди близо година - миналия октомври 24-годишната Малика Баян влиза в салона за красота на Мерете в Брин, Норвегия. Момичето искало да боядиса косата си, пише "Independent".

Мерете обаче отказала, с довода, че не иска да допуска "това зло" в своя салон. Освен това изтъкнала като довод и нежеланието да дискриминира мъжете, които би трябвало да бъдат изгонени от салона, за да може Малика да боядиса косата си.

Малика не останала длъжна и докладвала в полицията, а властите глобили фризьорката с фиш за 8 800 крони (около €1000). Тя обаче отказала да плати и затова й предстои да се изправи пред норвежкия съд.

Ако бъде призната за виновна за дискриминация, Мерете може да получи до 6 месеца затвор. Тя е решена, че ако съдът отсъди в полза на Малика, Мерете ще се обърне към Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Междувременно пред орвежка телевизия фризьорката обясни какво стои зад решението й.

"Страхувам се от тоталитарния символ, който е хиджаба, който твърди, че аз трябва да бъда убита и за мен е неестествено да осигуря добро обслужване в тази ситуация", обяснява Мерете пред Tv2.

"Както повечето хора знаят хиджабът задължава жените да не показват косата си пред мъже. А моят салон е смесен. Щеше да е дискриминация, ако бях изгонила мъжете от салона, само заради жена, която не може да показва косата си пред тях!", възмути се фризьорката.

"Злото е идеология на исляма, мохамеданството и хиджабът са символ на дази идеология, точно както свастиката за нацизма", каза още Марете.

Малика пък не й остава длъжна. "Притеснително е, че тя се отнася така с хората в свободна страна. Норвегия е моята страна. Тя говори, че ислямът потиска жените, но всъщност тя ме потиска!", отсича Малика пред същата телевизия.

Хиджабът е кърпа, която оставя лицето открито, но покрива косата. Освен това, за разлика от бурката и никаба, се предлага и носи в различни цветове и шарки. Носенето му обикновено е пример за по-толерантно мюсюлманско общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase