Снимка: Reuters
fallback

Проектът за първата линия на газопровода "Турски поток" трябва да бъде реализиран към края на 2019 г., заяви пред журналисти във Владивосток министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак, съобщи ТАСС. 

"В момента обсъждаме с турските ни партньори конкретни стъпки по осъществяването на проекта. Разработихме пътна карта, която бе предадена на турските партньори, създадена е специална работна група, подготвен е проект за междуправителствено споразумение. Планираме за един-два месеца да тръгнем към подписване на съответните договорености, за да може първата линия на газопровода да бъде построена още към края на 2019 г.", заяви Новак.

След като Русия се отказа от реализацията на проекта "Южен поток" заради изискванията на ЕС, бе решено да се строи "Турски поток". По-късно обаче преговорите по проекта бяха спрени, отчасти заради кризата в двустранните отношения.

Проектът предвижда строителство на газопровода през Черно море до европейската част на Турция и по-нататък към границата с Гърция. Дължината на морската част на проекта трябва да бъде около 910 км, а на сухопътната част на турска територия - 180 км. Общата стойност на проекта се оценяваше на 11,4 милиарда евро. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 7 години

Първата линия на "Турски поток" трябва да е готова към 2019 г.Няма как да стане Турски поток. От 1 октомври САЩ въвеждат санкции на всички дъщерни фирми на Газпром, което означава край на полагането на тръби по дъното на Черно море, докато руснака не си измисли собствена технология за това. Пак от тази дата се въвеждат санкции и за немските фирми Шкода и Сименс заради глупоста си да строят моста в Крим и строителството газотурбинна централа на окупираните територии на украинския полуостров.

26

чичо Гошо

преди 7 години

Какви са тези изисквания!?За Южен поток не може,а за турски може!?Да ви е..... майката еврогейска!

25

До до 33

преди 7 години

щом турците построиха мост над босфора за три години и 4 милиарда какво им пречи да направят същото с турски поток а вие хахолите ще .... супата----Нито дума за България и за южен поток. Турския представлява алтернатива и като такава конкуренция на южния. Нямам нищо против някой да духат супата, но не и българите. Много добре сте научили български.

fallback