Снимка: БТА

Китайски служител се спречка със Сюзан Райс при пристигането на Барак Обама за срещата на Г-20

Китайски служител влезе днес в конфронтация със съветничката на американския президент Барак Обама по националната сигурност Сюзан Райс на пистата на летището в град Ханчжоу, принуждавайки Сикрет сървис да се намеси, предаде Ройтерс.

Малко след като самолетът на Обама кацна на летището, китайски служител се опита да попречи на Райс да отиде към автомобилния кортеж, когато тя премина през въжето, поставено като ограничителната линия за медиите. Агент на Сикрет сървис застана между нея и служителя, който й говореше ядосано.

Райс отвърна, но думите й не бяха чути от репортерите, които стояха под крилото на президентския самолет. Не стана ясно дали служителят е знаел, че тя е висше длъжностно лице, а не репортер.

Случаят е необичайно спречкване, тъй като Китай упражнява строг контрол преди големи форуми. За него е важно срещата на върха на Г-20, на която е домакин, да премине без проблеми, тъй като се стреми да засили позициите си на световната сцена и да избегне изостряне на отношенията заради множеството въпроси, предизвикващи напрежение със САЩ, пише БТА.

Същият китайски служител се разкрещя на медиен сътрудник на Белия дом, който даваше указания на чуждестранните репортери къде да застанат при отразяването на слизането на Обама от самолета.

"Това е нашата страна. Това е нашето летище", заяви служителят на английски, ръкомахайки и говорейки ядосано със сътрудника на Белия дом, който настояваше журналистите да бъдат допуснати зад ограничителното въже и да могат необезпокоявано да отразят пристигането на Обама - обичайна практика за американските репортери, пътуващи с президента.

Спречкването остана незабелязано от Обама, който се поздрави с посланици и други длъжностни лица преди президентският кортеж да тръгне с Райс.

Случаят е показателен за усилията на Китайската комунистическа партия да контролира медиите в стремежа си да организира безупречен форум. Китай въведе засилени мерки за сигурност при подготовката за откриването на срещата на Г-20 утре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase