Снимка: Reuters
fallback
Ирландия не иска да си прибере невзетите данъци от американския технологичен гигант Apple и ще обжалва решението на Брюксел, който му нареди да си ги изиска във вторник.
 
Европейската комисия смята, че Дъблин неправомерно е субсидирал американската компания по силата на данъчно споразумение и поиска Ирландия да си възстанови от нея 13 млрд. евро и дължимите лихви. 
 
След извънредно заседание днес, правителството реши да обжалва пред Съда на ЕС в Люксембург и внесе въпроса за одобрение от парламента. Идната сряда депутатите трябва да го гласуват, но се очаква това да стане безпроблемно, тъй като и управляващи, и опозиция са против решението на Брюксел.
Oще по темата
Така Ирландия се присъединява към Apple, която обяви по-рано, че също ще се противопостави на Европейската комисия.
 
Основният мотив за решението на правителството е, че искането на Брюксел поставя под въпрос правото на страната сама да определя данъчната си политика. Ирландия залага на ниски корпоративни данъци, за да привлече чуждестранни инвестиции в икономиката си, която е силно зависима от външен капитал.
 
От друга страна, правителството не иска да разсърди и Apple, която дава работа на 5000 ирландци и държи в Корк компанията, отговаряща за продажбите ѝ в Европа, Африка, Близкия изток и Индия.
 
Сумата, която според Брюксел Apple дължи на ирландския бюджет, се равнява на разходите за здравеопазване за една година.
 
Президентът на Apple Тим Кук също обяви, че ще обжалва, тъй като решението е политически мотивирано. Той допусна, че компанията ще прехвърли догодина приходите си в САЩ и ще плаща данъците за продажбите си в Европа към американския бюджет.
 
Европейската комисия съобщи, че Apple благодарение на тайното данъчно споразумение с Ирландия, е плащала данък печалба между 0,005 и 1% вместо дължимият в страната корпоративен налог от 12,5%. Споразумението, съществуващо от 1991 г. позволявало печалбите от продажби в Европа, Африка, Близкия изток и Индия, да се регистрират на поделение на Apple Sales International, което било освободено от плащането на данъци. Комисията разкри, че то не е имало, нито офис, нито служители или икономическа дейност.
 
Основният спор в бъдещият процес се очаква да бъде дали споразумението между Ирландия и Apple е законно, тъй като подобен вид договор по принцип не са забранени по европейското право. Според еврокомисаря за конкуренцията Маргарет Вестагер обаче в случая с Apple става въпрос за незаконно субсидиране на компанията, която чрез данъчните облекчения е получила конкурентни предимства пред своите съперници на европейския общ пазар.
 
Брюксел окуражи останалите страни членки също да предявят данъчни претенции към Apple за невзети данъци от осъществени на тяхна територия продажби на продукти на компанията, тъй като всички печалби са се регистрирали и таксували в Ирландия. Досега никоя европейска столица не е декларирала, че ще направи искане към Apple.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Математик

преди 7 години

До zombayoВсъщност Епъл дава работа на еин от 10 ирландци в Корк - вторият им град и неизвестно още колко окло тях, които им варят кафето или им продават салам. Така че има какво да се губи. Обикновено за 1 работещ в завод, ощи 3ма имат препитание навън. Смятайте колко е 3 по 5000

10

zombayo

преди 7 години

До МатематикИ какво точно ще загубят 50-100к данъци на 50000 милиарда приходи? Тези компании са само на хартия там няма работещи в Ирландия. Държавните *** от друга страна има много да губят..

9

Анонимен

преди 7 години

По балами от Европейците няма.Американците печелят от целия сват глобиха фолцваген 15 милярда налагат американски оръжия и воиска в Европа.Да ви акъм в ценостите и двоините стандарти.По добре да отида да живея в Сибир.

fallback