Снимка: БТА, архив
fallback

Съдът в Ница отмени забраната на буркините в града, след като и други съдилища обявиха за незаконни местните забрани на мюсюлманското плажно облекло за цяло тяло, предаде Асошиейтед прес.

Съдът в Ница заяви, че постановлението на кмета на Ница е незаконно, тъй като няма доказани рискове от нарушение на обществения ред.

Подобни отсъждания бяха направени в последните дни и в други френски крайморски градове, включително в Кан, след като миналата седмица най-висшият френски административен съд - Държавният съвет, излезе с решение против забраната на буркините, което създаде правен прецедент.

Съветът заяви, че тревогите от неотдавнашните терористични нападения, включително атентата в Ница от 14 юли с 86 жертви, не са достатъчно основание за забрана на буркините.

Забраните на буркините, наложени от кметовете на около 30 френски общини това лято, предизвикаха спорове във Франция и възмущение в чужбина, отбелязва АП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

старото

преди 7 години

Ми що си не наметнат и по едно одеяло, за по сигурно! И по-навътре във водата!

30

Анонимен

преди 7 години

Наглостта се търпи до едно време, после... анализи на историците. Ама тоя прав ли беше или не беше прав, или абе май повече си беше прав.

29

Бай Колю

преди 7 години

Френският съд само си въобразява, че защищава правото на свободен избор на облекло. Ми те тия назадничави жени го носят именно щото не им се дава никакъв избор.

fallback