Мишел Темер и Дилма Русеф. Снимка: архив, Reuters

Импийчмънтът на Дилма Русеф е сред водещите теми за италианските издания. В. "Стампа" припомня кой е Мишел Темер, който наследи Русеф на президентския пост в Бразилия.

Темер е потомък на ливански мигранти. Роден е през 1940 г. в Сао Пауло. Бил е национален секретар на партията Бразилско демократично движение, която беше коалиционен партньор на Партията на трудещите се, преди да излезе от правителството. Темер е от 35 години в политиката. Бил е католик, но сега е масон.

Женен е три пъти. Има двама синове и три дъщери. Последните са по-възрастни от най-новата му съпруга - Марсела, която е на 34 години. Обича поезията и класическите филми. Не обича футбола. Според анализатори, отстранявайки Русеф, Темер се превърна в най-големия специалист по политически маневри в Бразилия.

"Стампа" публикува към статията за импийчмънта на Русеф снимка на нея и Темер от времето, когато двамата са били съюзници. На снимката Русеф гледа - усмихната и доверчива, към Темер, за когото се твърди, че е главният инициатор на целия процес за импийчмънт.

Още по темата

Но Темер също може да бъде смятан за отговорен за същите дела, заради които беше отстранена Русеф - нарушаване на фискалното законодателство при управлението на държавния бюджет. Тези нарушения бяха извършени по времето, когато Темер беше вицепрезидент. Освен това името му беше споменато при разпитите на някои от разследваните за корупция във връзка със скандала Петробраз.

Русеф беше отстранена от поста, но тя обещава, че няма да се предаде и ще обжалва решението на Сената, отбелязва в. "Кориере дела сера".

Партията на трудещите се, която е управляваща в Бразилия и е партията и на Русеф, все пак снощи постигна нещо положително, като успя да наложи да се гласува поотделно за импийчмънта на Русеф и за това дали тя да бъде лишена от правото да участва в политиката. Първият вот беше срещу нея, но вторият беше в нейна полза и тя не беше лишена от политически права за осем години, както настояваше обвинението срещу нея, пише италианският в. "Република".

Импийчмънтът на президента Дилма Русеф ще предизвика "бразилска треска" в най-голямата южноамериканска страна, прогнозира руският електронен в. "Утро".

Бразилският Сенат отстрани Русеф от висшия пост за машинации с държавния бюджет. Пратена по принуда в оставка, държавната ръководителка нарече импийчмънта държавен преврат. Нищо чудно в Бразилия, обхваната от икономическа криза, да започнат социални катаклизми. Междувременно съседките й от континента вече отзовават своите посланици от страната, обобщава ситуацията "Утро".

Отстраняването на Русеф само по себе си няма да подобри социално-икономическата ситуация в Бразилия. Още повече че нейният приемник - досегашният вицепрезидент Мишел Темер, също не е популярен сред бразилците, забелязва "Московский комсомолец".

По данни на проекта Уикилийкс Темер отдавна поддържа връзки с американските тайни служби. Според самата Русеф всички обвинения срещу нея са "политически мотивирани", посочва "Комсомолская правда".

Сред причините за импийчънта политологът Михаил Делягин вижда борбата на Русеф срещу злоупотребите на бразилските елити. "Дилма бе свалена от корумпирани сенатори, за които оставката й бе въпрос на лично оцеляване", казва той.

Русеф наистина допусна пропуски във вътрешната политика, но те бяха многократно подсилени от саботажа на управляващите среди - служителите либерали и едрия бизнес. Същият модел - предизвикване на недоволство сред населението заради икономически трудности, бе използван впрочем от американците при свалянето на президента на съседно Чили Салвадор Алиенде през 1973 г. , твърди аналитикът.

При всяко положение, при все че Бразилия започва дрейф към САЩ, тя едва ли ще напусне групата БРИКС (Китай, Русия, Индия, Бразилия и Южна Африка), смята той. "Колкото и промериканско да стане новото ръководство на страната, това няма да я спаси от икономическите проблеми", допълва руският експерт.

"Няма какво да ни радва, но няма защо да тъжим" - тези редове от руския поет Владимир Маяковски в превод на португалски избра да цитира Дилма Русеф, говорейки след импийчмънта пред свои привърженици, отбелязва "Росийская газета".

Русеф заяви, че смята да продължи политическата си дейност, следвайки курс към една "Бразилия, в която управлява народът", добавя всекидневникът.

В близките часове адвокатът на отстранената президентка ще внесе във Върховния съд два иска срещу импийчмънта. Не бива обаче да се разчита, че съдебната власт ще зачертае решението на законодателната, още по-малко при днешната вътрешнополитическа ситуация. В историческа перспектива бразилското общество все още предстои да осъзнае и усети дълбоко реалните последици от станалото, коментира "Росийская газета".

"Със сигурност обаче е ясно едно: независимо че формално изгуби, днес Дилма Русеф напусна политическия ринг на Бразилия непобедена", подчертава московският официоз, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase