Ислам Каримов. Снимка: архив, Reuters
fallback

Руски вестници коментират новината, че узбекистанският президент Ислам Каримов е получил мозъчен кръвоизлив. "Време е да наречем нещата с имената им: идва краят на каримовската епоха в Узбекистан", констатира руският политолог Аркадий Дубнов в изданието "РБК".

Според експерта 78-годишният Каримов с "присъщото му отговорно отношение към съдбата на страната" ще ускори предаването на властта, тъй като схваща риска от "непредсказуеми последици".

Повечето хора в най-гъстонаселената централноазиатска страна с 32-милионно население се страхуват най-вече да не дойдат на власт ислямски радикали. Отчасти този ужас е породен от официалната пропаганда, представяща днешните власти като гарант за светския характер на страната, заради който човек може и да изтърпи ред ограничения в свободите. А заплахата от ислямски радикализъм е реална, особено в узбекистанската част от Ферганската долина, където проповедници активно призовават мюсюлманите да живеят според шериата, обяснява Дубнов.

Oще по темата

Затова според него "алармаджийските нагласи" в узбекистанските социални мрежи напомнят "истеричния ужас, в който изпаднаха поне половината хора" в Съветския съюз след смъртта на Сталин през 1953 г. Следващият режим наистина може да тръгне към "известна либерализация, за да заслужи доверие сред населението", но едва ли ще амнистира нелоялните, заподозрени в ислямизъм. В страната отдавна няма и организирана политическа опозиция. Властта в Узбекистан ще запази своя характер, смята анализаторът.

Основна тема на медийните спекулации около заболяването на Каримов е името на евентуалния му приемник, посочва той.

Според повечето наблюдатели най-могъщият политик в Узбекистан след държавния глава е 72-годишният шеф на Службата за национална сигурност Рустам Иноятов. Без да се иска мнение от него, в страната не се вземат никакви що-годе значими решения. Иноятов обаче заявява, че не претендира за висшия пост, изтъква Дубнов.

Пред "Ведомости" тъй заявява, че реалните претенденти са само двама - премиерът Шавкат Мирзийоев и вицепремиерът Рустам Азимов.

Според вестника е прието да се смята, че кандидатурата на Мирзийоев ще бъде подкрепена от семейството на Каримов и същевременно е най-приемлива за Москва. Азимов пък е смятан за прозападен политик.

С никого от двамата обаче Москва няма да има повече проблеми, отколкото със сегашния президент, отбелязва изданието. "Едва ли който и да било друг лидер на Узбекистан може да се окаже по-труден партньор за Москва от Ислам Каримов", казва Дубнов.

Елитът в Ташкент може и да има някакви страхове, но разбира, че без Русия ще му бъде трудно, и ако си развали отношенията с Москва, "сам ще си стреля в крака", убеден е експертът.

Руски електронни медии цитират осведомителната агенция Фергана, която снощи съобщи, че Ислам Каримов е починал. "Все още няма никакви сведения по въпроса от официалните власти" в Узбекистан, се казва в информацията от сайта на Фергана. Кремъл заяви вчера, че не разполага с такива данни.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 7 години

Русия ще се спаси Бьлгария не знам

3

Анонимен

преди 7 години

Тръмп на колко години е? Пък и Хилари?

2

Анонимен

преди 7 години

"Според повечето наблюдатели най-могъщият политик в Узбекистан след държавния глава е 72-годишният шеф на Службата за национална сигурност Рустам Иноятов."Колегите на Путин се готвят да завземат властта в Узбекистан.

fallback