Източник: Reuters, архив
fallback

 Вирусите са по-добри в инфектирането на клетките в определени часове от денонощието, установяват изследователи от Университета в Кеймбридж във Великобритания. 

 
Циркадните ритми в организма и неговите индивидуални клетки помагат или пречат на способността на вируса са инфектира своя приемник. Оказва се, че сутрешните часове са най-благоприятното време за вирусите. 
 
Циркадните ритми са познати още като „биологичния часовник“, който контролира части от физиологията и основните функции в организма, като регулира дейността и ресурсите на клетките. 
 
Отделните клетки имат собствени биологични часовници, с чиято помощ предвиждат промени в околната среда, както и кога да предприемаме определени действия. По време на лабораторни проучвания се потвърждават теориите, според които ефикасността на противогрипната ваксина е свързана и с времето на деня, в което се поставя. Тези данни предполагат и друг метод за борба със болестта. 
 
Изследователите установяват още, че при организмите, при които липсва генът, свързан с циркадните ритми – Bmal1, вирусът се възпроизвежда на по-бързо, без значение от времето на деня.
 
От данните става ясно, че хората, при които има нарушение с циркадните ритми, като тези, които работят и през нощта, може да са застрашени в по-голяма степен от инфектиране с грипен вирус. Проучването също така помага и да обясним защо вирусът се разпространява по-лесно през зимата, когато Bmal1 преминава през сезонни промени. 
 
Специалистите поясняват, че малка инфекция сутрин има потенциала да се разпространи бързо и да засегне целия организъм. Той е податлив в най-голяма степен във фазата на покой, която е около зазоряване. 
 
Данните от проучването са поместени на страниците на Proceedings of the National Academy of Sciences.

Още интересни новини от света на здравеопазването ще намерите на Pusl.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback