Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Френският премиер Манюел Валс заяви, че съдебното решение за преустановяване на забраната за носене на буркини в средиземноморски град не слага крайна на според него фундаменталния дебат, предаде Асошиейтед прес.

Валс написа на страницата си във Facebook, че заклеймяването на буркините "по никакъв начин не поставя под въпрос личната свобода" и че става дума за заклеймяване на "смъртоносния, ретрограден ислямизъм".

"Буркините не са религиозен символ, а утвърждаване на политическия ислям в общественото пространство", написа той.

Решението за преустановяване на забраната за носене на буркини в град Вилньов-Лубе отваря пътя за съдебни дела в близо 30 други града с подобни ограничения, ако кметовете откажат да отменят заповедите си, отбелязва Асошиейтед прес.

Премиерът социалист подкрепи въвеждането на забраните и заяви в коментара си, че "мълчанието е равнозначно на малко отстъпление".

Някои жени във френското правителство открито изразиха несъгласие с позицията му.

ООН приветства решението на Държавния съвет на Франция да преустанови действието на забраната за носене на буркини във Вилньов-Лубе, заяви говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

"Приветстваме това решение. Мисля, че достатъчно ясно изказахме становището си, че достойнството на хората трябва да бъде уважавано", каза той. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

кат0 видя

преди 7 години

бурка, хиджаб никаб и т.н. не и3питвам друг0 0свен пре3рение и 0мра3ак0йт0 какт0 ще да си г0 тълкува3апада, то4но 3апада е на кра4ка от исляма, 0фициалн0т0 му приеманекакъв 0тп0р ще направи и3т. не 3нам-на юг е и.с.дан0 да е 3апа3ил силата си ане сам0 дасе г0рдее с минал0т0 си.

24

Анонимен

преди 7 години

А т.нар. бобо може ли?Заб. Бобо е облеклото на африканците , което прилича на рокля.Хората се съобразяват и носят европейско облекло в Европа. Само нашестнениците - джихадисти идват тук , строят джамии и тормозят европейците

23

Анонимен

преди 7 години

Никакъв дебат . Под буркините е скрит коланът .

fallback