Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Турция е признала, че до момента не е предала на САЩ доказателства за съпричастност на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен към опита за държавен преврат на 15 юли, пише сп. "Форин полиси".

Доказателства за връзките на Гюлен с опита за преврат "ще бъдат предадени, когато му дойде времето", заяви за изданието представител на турското посолство в САЩ. "Невъзможно е да се изпратят такива доказателства само няколко дни след опита за преврат", подчертава той.

Oще по темата

От дипломатическата мисия също така уточниха, че Анкара е изпратила до Вашингтон молба за предаването на Гюлен "още преди неуспешния преврат на 15 юли".

"Гюлен вече се намираше под следствие по подозрения в създаване на терористична организация и незаконни дейности срещу държавата, преди да бъде направен опитът за преврат", посочи цитираният представител.

Въпросът за екстрадицията на Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г., беше обсъден и по време на посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Турция в сряда.

Той заяви, че "САЩ нямат никакви намерения или причини да защитават Гюлен или когото и до било друг" и посочи, че това може да се случи, след като бъдат събрани необходимите улики срещу него. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Ahmed

преди 7 години

Трябва да затворят всички училища и организации на Гюлен в БългарияМного са да знаете

4

Анонимен

преди 7 години

Турците да забравят за Гюлен, както и военните в Гърция.

3

Анонимен

преди 7 години

И сега Ердоган очаква американците да стъпчат законите и да му го предадат просто ей така, както го направи нашия страхливец Боко ***. Да, ама йок!

fallback