Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Десетки оцелели от едно от най-пострадалите села - Пескара дел Тронто, бавно слизат към базовия лагер на спасителите. Спасители и спасени заедно говорят.

"Спях на втория етаж, когато стана големият бум. Всичко потъмня", споделя пострадалият ог Пескара дел Тронто Ио. Токът спрял, осветлението изгаснало, чул буботенето и след това - бам! силният трус го повалил на земята, разказва Ио.

"Къщата ми оцеля, но не може да се живее в нея. Напуснах я през нощта. Отидох вчера само да взема малко лекарства", допълва той, цитиран от БНТ.

Танцуващата балерина - така е известен Алпийският пояс, по който са разположени разрушените градове и села.

Уго, пострадал от Аметриче, също намира подслон в базовия лагер. "На 47 години съм. Такова нещо не бях виждал. Беше като бомбардировка", споделя той. Камбаната на църквата в Аметриче, която сега е само спомен, се разлюляла силно, спомня си Уго. Секунди преди големия трус. "Силата му беше огромна. Усука ни. Усука сградите като тирбушон", казва още Уго.

Стотици доброволци се стичат към лагера. Млади и стари. "Първото и най-важно нещо е да извадим хората от развалините. Пожарникарите на място правят това", разказва доброволецът Давиде Фронзи.

Най-пострадалото село е Илича. Отворени врати, отворени прозорци, буквално в едно призрачно село се е превърнало Илика след опустошителното земетресение тук.

Допреди минути оттук спасителите са изваждали последните трупове. "Всичко така се разтресе, че хората не можеха стоят на краката си. Всички паднаха на пода. И след това видяхме къщите. Тази зелена къща просто се срина. Знаехме, че има хора там, двама души умряха. Братовчедите ми дойдоха и опитаха да разчистят останките, но за хората вътре беше твърде късно", казва Джулия от село Илича.

Извън Илича - на поляната, спасители и спасени сядат да похапнат. В лагера, който се изгражда тук. И където ще живеят оцелелите в следващите седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

?????

преди 7 години

Какъв кретеноид трябва да си, за да сложиш минус на коментара на Анонимен 1 ????

1

Анонимен

преди 7 години

Италианците са добри и умни хора, дано да се преборят успешно с неприятната ситуация.

fallback