Снимка: архив, Reuters
fallback

Северна Корея изглежда е възстановила дейността си през тази година за производство на плутоний, един от основните елементи на атомните бомби, потвърди Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Тя обаче добави, че признаците за такава дейност са изчезнали миналия месец, предаде Ройтерс.

Пхенян се закани през 2013 г., че ще възобнови дейността на ядрените си обекти, включително на основния си реактор в комплекса Йонбьон, който беше закрит и който играеше основна роля в севернокорейската ядрена програма, пише БТА.

Миналата година Северна Корея заяви, че Йонбьон действа и че се работи за подобрение на "качеството и количеството" на ядрените оръжия. Мнозина смятат, че оттогава Пхенян е извършил четвъртия си ядрен опит.

"От началото на 2016 г. имаше индикации, че радиохимическата лаборатория (в Йонбьон) работи", заяви ръководителят на МААЕ Юкия Амано в годишния доклад пред Общата конференция на агенцията.

МААЕ, която няма достъп до Северна Корея и наблюдава дейностите й чрез спътници, миналата година съобщи, че е забелязала признаци на възобновена активност в Йонбьон, включително при основния реактор.

Има признаци, че той е работил през последната година с прекъсване между октомври и декември, вероятно за презареждане с достатъчно гориво за още две години работа, се казва още в доклада.

Отговарящият за Йонбьон севернокорейски Институт за ядрена енергетика заяви пред агенция Киодо, че производството на високообогатен уран, който е необходим за ядрени оръжия и електроенергия, се осъществява по план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

нн

преди 7 години

Може и пройзвежда. Тънка работа. Изостаналата Корея? На кого да вярвам?

3

Анонимен

преди 7 години

Говедата от Краваристан отново се размучахаМУУУУУУУУУУУУСтрах ги е. Корейците консумират много говеждо и имат атомни бомбички.МУУУУУУУУ

2

Анонимен

преди 7 години

Чудесна новина!

fallback