Снимка: архив Reuters
fallback

Русия и САЩ са близо до започването на съвместни военни действия срещу екстремистите в сирийския град Алепо, заяви руският отбранителен министър Сергей Шойгу, предава Reuters.

"Сега се намираме в много активна фаза на преговори с нашите американски колеги“, заяви Шойгу.

"Движим се стъпка по стъпка към план – и говоря за Алепо – който наистина ще ни позволи да започнем борбата заедно за донасяне на мир, за да може хората в тези размирни земи да се върнат по домовете си“, добави Шойгу, цитиран от "Фокус".

Действията на Русия са позволили предотвратяването на удар на НАТО над Сирия със 624 крилати ракети, заяви още Шойгу, предава РИА Новости.

"Ситуацията по отношение на Сирия се променяше, и когато си зададете въпроса: а какво би било, ако нашият президент не беше успял да убеди и реализира идеята да унищожаването на химическото оръжие. Буквално в денонощна готовност бяха, що се отнася само до крилатите ракети – 624, по памет говоря, крилати ракети, готови за нанасянето на масиран удар над Сирия“, заяви Шойгу в ефира на канал "Россия-24“.

Той добави, че при нанасянето на толкова мащабен удар възстановяването на държавната структура в Сирия би било извънредно трудно.

През 2013 г. по време на преговори в Женева Русия успя да убеди САЩ във възможното мирно урегулиране на кризата в Сирия, започнала след използването на химическо оръжие в предградията на Дамаск. Страните се договориха за невмешателство и унищожаване на химическия арсенал на сирийската държава до средата на 2014 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Бате Рашо

преди 7 години

Докато това ръководство начело с Обама все още ръководи САЩ, истинско сътрудничество НЕ МОЖЕ да има !Не бих могъл да си представя лицемерието от страна на американскатаадминистрация при воденето на подобни преговори, след като "Маймуняка"цели два мандата вървеше срещу Русия с . . . рогите напред !?

34

Анонимен

преди 7 години

иван костов е виновен....... така пишат хахолите за путин.

33

1997

преди 7 години

Така е.Съвместни.Шойгу ще е отдолу.

fallback