Снимка: БТА, архив
fallback

Обвиненията от страна на Русия срещу украинската страна за някакви терористи, които проникват във временно окупираната територия на Крим, с цел да дестабилизират там ситуацията, са абсурдни и цинични, настоя посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи.

Oще по темата

По думите му това идва от държава, която сама е спонсор на тероризма в Украйна, праща войски, военна техника и щедро финансира незаконните военни формирования.

Посланикът каза още, че в резултат на агресивните действия от страна на Кремъл, в Украйна загиват хиляди души.

"През последните две години Русия извършва редица спецоперации срещу суверенната украинска държава, основната е незаконната окупация на Крим", посочи дипломатът пред БНТ.

Той е категоричен, че Украйна е против тероризма във всичките му прояви: "Това, което Русия прави, е опит от една страна да оправдае незаконната окупация на автономна република Крим, а от друга – да опрадае възможната по-нататъшна ескалация на агресивните си действия срещу Украйна".

Според него не на последно място целта на Русия с тези провокации е да се свалят международните санкции срещу нея.

По думите му, мерките, които взема Украйна, са абсолютно разбираеми.

"Никой не иска война в Украйна, ние не искаме тази война, не я иска и международната общност, но действията на Русия, която е държава-окупатор, не могат да не предизвикват безпокойство, не само от Украйна. Ние държим на мирните средства, на политико-дипломатическите, а не на терористични, в които ни обвинява руската страна", допълни дипломатът. 

Според Микола Балтажи е важно световната общност да засили натиска върху Кремъл да изпълнява международните си задължения, от които кримските споразумения са част, и да се избегне по-нататъшна ескалация на ситуацията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Бай Ганьо

преди 7 години

До АнонименТа да продължа. Аз ако съм... а съответно и американците са на мое мнение /на които шапка им свалям, че си отстояват интересите / по най-бързия начин така ще сритам тези дето ми се репчат /Украина/ и ще сменя правителството итн. и ще настане мир. Да си спомняте нещо за Украйна преди САЩ и Германия да направят Майдана ... а !! Омръзна ни да живеем в напрежение. Искаме напрежението и войните да отидат в САЩ, Мексико, Канада, и Латинска Америка а атомните ракети да са в Куба и Мексико.

115

Бай Ганьо

преди 7 години

До АнонименМисля си от моя елементарна гледна точка. Ако аз съм силен и с характер и ми се репчи някакво псе какво ще направя? Ще го оставя да ме опикае, да ме захапе или да наръфа детето ми. Ще го сритам !! Е те това им е хубавото на американците - който им се изрепчи и го сритват ! Я Мексико, я Куба, я Панама итн. Хеле Мексико да им се опъне и да трепе техни граждани и да си иска Калифорния / не бе, Рейгън да подари на Мексико Флорида !! - както го направи Елцин.... боже, боже.

114

Бай Ганьо

преди 7 години

До АнонименЕй прописах вече ....Абе, чудя се и си мисля за тези важни и по-важни неща и... бих запитал мистър Арнолд, защо това лапацало Микола само него го дават по телевизията и по форумите и само той коментира и най-много знае за обстановката и всичко най, най а нямаме и други алтернативни мнения, тези на другата засегната страна - Русия. Ние сме интел. хора и можем сами да си направим изводите а не да ни ги вменяват априори.

fallback