Снимка: БТА

Белгийското правосъдие започна разследване на нападението от вчера, при което мъж атакува с мачете две полицайки в град Шарлероа. Разследването е за опит за убийство от терористични подбуди, което означава, че властите гледат на атаката като на терористичен акт, обяви днес белгийският премиер Шарл Мишел, цитиран от световните агенции.

Още по темата

Бяхме информирани от федералната прокуратура, че е започнато незабавно разследване за опит за убийство от терористични подбуди, предвид известен брой елементи, които са били установени незабавно, каза Мишел.

Засега не се съобщават данни за самоличността на нападателя, който викал "Аллах е велик" и който беше ликвидиран от полицията.

Шарл Мишел каза само, че нападателят все още не е идентифициран. Тези изявления премиерът направи днес след заседание на тайните служби на страната, пише БТА.

Днес пък бе заловен още един мъж с мачете в източния град Лиеж, предаде Ройтерс.

Фламандското радио и телевизия (Ве Ер Те) съобщи, че полицията в Лиеж е получила сигнал рано тази сутрин, отцепила е района и е арестувала мъжа. Според Ве Ер Те той е от турски произход, не е използвал мачетето и няма досие в полицията.

Същевременно днес властите решиха да запазят същото ниво на тревога за терористична заплаха. То е трета степен, което означава възможна и вероятна заплаха от терористична атака. Белгийската скала е четиристепенна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase