Снимка: архив, Reuters
fallback

Провалилият се опит за преврат в Турция и последвалите чистки от президента Реджеп Тайип Ердоган в държавните институции напомнят за пожара в Райхстага в нацистка Германия и използването му от Хитлер за натрупване на по-голяма власт, заяви ръководителят на крайнодясната австрийска Партия на свободата, цитиран от Ройтерс.

Пожарът в сградата на германския парламент през 1933 г. бе описан от нацистите като комунистически заговор срещу правителството и бе използван за намаляване на гражданските свободи, укрепвайки властта на Адолф Хитлер.

Лидерът на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че вижда прилики с начина, по който Ердоган използва опита за преврат на 15 юли за разправа с опонентите си в армията, държавните служби, академичната общност и медиите.

Човек почти остава с впечатлението, че това бе направляван пуч, който да направи в крайна сметка възможна президентската диктатура на Ердоган, заяви Щрахе в интервю за вестник "Пресе".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

anon

преди 7 години

Десет военни казаха че така преврат не се прави. Целта е премахване елита на Турция. На Ердоган му трябват слабо образовани фанатични мюсюлмани. Мислещите мюсюлмани виждат че "ислямска даържава" вреди най-вече на мюсюлманите. А Ердоган я подкрепя идиологически. Мюсюлманите влязъха в средните векове със своя инквизиция.

17

Ангел

преди 7 години

Не сравнявайте Германия и Турция.Германия след Хитлер я има и се развива а Турция след Ердоган въобще няма да я има

16

Анонимен

преди 7 години

най льжливото,детцка вьзраст,вьзпитавани,афторитета ????????? Ти си по-неграмотен и от турчин.

fallback