Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче изрази възмущението си от днешния протест пред турското посолство, заради гастарбайтера Фарук Бекташ, който уби на пътя семейство мотористи, а сега се укрива от съда.

"Демонстрацията е незаконно организирана и криеше потенциала да се превърне в насилствена. Не знаехме защо тези мотоциклетисти са пред посолството, но те се опитаха да нахлуят в него", коментира посланикът в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че разчита на закрилата на местните власти и определи ситуацията като скандална. "Не можем да бъдем отговорни за гражданин на Турция, това е прерогатив на българските власти", категоричен е Сюлейман Гьокче.

Oще по темата

Гостът в студиото на Владимир Сиркаров сподели подозренията си, че има провокатори сред протестиращите. "Вероятно е те да са заблудени, но ние нямаме власт и прехвърляме този казус към българските власти", уточни посланикът.

Сюлейман Гьокче коментира и неуспешния опит за преврат в Турция, който определи за "насилствен опит срещу демокрацията". Посланик Гьокче увери, че ситуацията се нормализира и всичко е под контрол, но поради обхвата на събитията ще е необходимо повече време.

"Беше обявено извънредно положение в Турция, което ще продължи 3 месеца. Може да бъде удължено или да спре след този период. Целта не е да се нарушават правата на турците или чужденците там, а да има контрол над ситуацията. Ускоряваме работата на силите за сигурност. Ако някой има жалби след края на тези 3 месеца, може да се обърне към съда", внесе повече яснота посланикът.

Той поясни, че няма да има съдебно преследване на повечето от задържаните при опита за преврат, но те ще бъдат освободени от активна дейност. По-малка група са арестувани след заповед на съда.

"Всичко това подлежи на мониторинг в парламента. Турция не е единствената страна, която прибягва до тези извънредни мерки, но поради размера на случилото се имаме основание за това", обоснова действията на властите Сюлейман Гьокче.

Според него е повече от ясно, че зад преврата стои Фетхуллах Гюлен, който не живее в Турция през последните 20 години и в момента е в САЩ.

"Тази организация е била действаща през последни 40 години, но това е първият път, в който нещата взимат такъв насилствен път. Те се опитаха да овладеят всички държавни структури в Турция", обяви посланикът, който потвърди за интензивните разговори между Турция и САЩ, с цел връщането на Гюлен в южната ни съседка.

"Това крие потенциала да окаже влияние върху отношенията ни със САЩ. Те са изключителни важни и за двете страни, не забравяйте това. Надявам се, че ще стигнем до разумно решение", предупреди Сюлейман Гьокче.

Запитан дали вярва на Европейския съюз посланикът отговори: Делата говорят повече от думите. Нужни са сериозни действия. Това се отнася за всякакъв вид взаимоотношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

коци

преди 7 години

Братя коментатори не си кривете душата-КОЙ ПУСНА ОТ АРЕСТА ПРЕСТЪПНИКА ? Така наречения български съд !

55

razgradski pop

преди 7 години

мислех тези мотоциклетисти за по-умни хора...какво общо има турското посолство с тази история...първият адрес пред който би трябвало да протестират е вътрешно министерство и министерство на правосъдието...проблемът даже не е на вътрешно министерство, а на сакатата правосъдна система...полицаите залавят, но съдиите освобождават...

54

?!?

преди 7 години

Само техните главорези протестират мирни като на моста дето избиха войночетата! Другите, тези против тях нямат право на протест. Справка боя и сълзортворния газ на опозиционните протести на площад Таксим! Да си запази Гьокчек анадолските измислици за там.

fallback