Снимка: архив Reuters
fallback

Украйна отхвърли предложения от Русия кандидат за неин следващ посланик в Киев, заяви висш служител на украинското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

Михаил Зурабов, който беше посланик на Русия в Украйна по време на антируските улични протести, анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и руското участие в сепаратисткия конфликт в Източна Украйна, напусна поста през юли.

Кремъл предложи за нов посланик Михаил Бабич, заемал редица висши постове в Русия, включително във Федералната служба за сигурност.

Киев обаче реши да не разглежда предложението, каза Олена Зеркал от украинското външно министерство. Тя не даде подробности защо кандидатът е бил отхвърлен.

"Мисля, че това няма да има каквото и да е въздействие. Освен това ролята на бившия посланик в изграждането на нормални отношения беше напълно минимална", заяви Зеркал.

Според украинския външен министър Павло Климкин отхвърлянето "не е въпрос на кандидати или нещо конкретно, а е свързано със създаването на положителна динамика в случващото се в контекста на руската агресия".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия ще продължи да предлага Бабич като кандидат за посланик в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Българин

преди 7 години

Не знам какво се случва с Украйна напоследък. Цялата държава се държи като кoкoшкa с отрязана глава - търчи и пляска с крила, а няма капка мисъл.

14

Анонимен

преди 7 години

укритата слушат сащ,а за руснаците са само излишни разходи за посланник в руска територия каквато е украйна.с посланник или без украйна е обречена,сащ също въпрос на време

13

Анонимен

преди 7 години

Европа и САЩ предизвикаха гражданска война в Украйна. И докато САЩ не спре да натиска украинските политици да избиват рускоговорящите украинци, прогрес няма да има за укропитеците. А ако ги натисне повече от необходимото, то укропитекия ще загуби още територии. Което ще се случи със сигурност. Европа започна да се отдръпва от укропитекия, понеже не им е изгодно да са в конфликт с Русия заради масови убийци и крадци, опитващи се да завземат европейска земя.

fallback