Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Папа Франциск заяви, че не би описал исляма като терористичен, тъй като това не е нито вярно, нито справедливо, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Той каза това пред журналисти снощи в самолета на път за Рим от Полша, където участва в Световните дни на католическата младеж. Репортер попита папата защо, след неотдавнашното убийство на католически свещеник във Франция от двама джихадисти, никога не споменава исляма, когато осъжда подобни атентати. Светият отец отвърна:

"Не е вярно и не е точно да се твърди, че ислямът е тероризъм. Не мисля, че е справедливо да се прави връзка между исляма и насилието. Всеки ден, когато отварям вестниците, чета за насилие в Италия, как някой убил приятелката си, друг - тъща си и това са кръстени католици. Ако трябва да говоря за ислямистко насилие, трябва да говоря и за християнско насилие. В почти всяка религия има малка група фундаменталисти. Ние също ги имаме", добави той.

Папа Франциск увери, че религията не подбужда към насилие. "Може да се убива със слово, също както с меч", продължи той, вероятно намеквайки за възхода на популистките партии, които разпалват расизъм и ксенофобия, отбелязва АФП.

"Тероризмът процъфтява, когато божеството на парите е поставено на първо място и когато няма други възможности за избор. Колко от нашите млади европейци са изоставени, без идеал и без работа? Тогава те се обръщат към дрогата или алкохола и отиват да се влеят във фундаменталистки групи", добави светият отец.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Pinochet

преди 7 години

Щом парите са виновни папата да ги раздаде на бедните. След това да отиде на посещение в Сирия без придружители

60

Анонимен

преди 7 години

След смърта на Мохамед,неговият писар приема християнството и бяга в манастир!? Защо ли? Той е чул как всеки ден "ниспосланото божие слово" се променя според настроенията на пророка и как увъртанията му нямат край. Та чак не мож го разбра кво иска да каже.

59

Katrin

преди 7 години

Религиите свършиха своята работа. В 21 в. те не са вече необходими, напротив водят света към падение. Само и единствено кого хората признаят и се обединят около единният Бог,нашият Създател, само тогава ще настъпи благоденствие на света, а дотогава не се питайте защо животът ни отива на зле.

fallback