Снимка: Reuters

Бразилските власти арестуваха издирвания за военни престъпления по време на войната в бивша Югославия Никола Черанич, предаде Ройтерс.

47-годишният мъж е бил задържан в град Индаятуба, на около 45 км северозападно от Рио де Жанейро, съобщи бразилската федерална прокуратура.

Основание за задържането му е "червена призовка" от Интерпол заради обвинение за "военно престъпление срещу цивилно население". Нито Интерпол, нито бразилските власти обаче посочват конкретни подробности за престъпленията, които е извършил Черанич, посочва БТА.

Издирването на мъжа в Бразилия започна след 24 юни, когато бразилското правосъдно министерство предаде на Върховния съд искане за екстрадиция на Черанич, изпратено от властите в Босна и Херцеговина.

Щатската и федералната прокуратура съвместно с босненските си колеги и бразилската полиция се заеха да издирят и арестуват Черанич, след като стана известно, че той се укрива в Бразилия. Според бразилското законодателство исканията за екстрадиция се разглеждат от Върховния съд, но на този етап не е ясно колко дълго може да трае тази процедура, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase