Снимка: Reuters, архив
fallback

Южнокорейската полиция започна днес с разузнаването разследване във връзка с 200 значки с лика на бившия лидер на Северна Корея Ким Чен Ир, открити в хотел край основното летище на страната. Това съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Франс прес и БТА.

Значките били разпилени из една леха в "Гранд Хаят", недалеч от международното летище Инчон.

Всички пълнолетни севернокорейци са длъжни да носят значки с образа на Ким Ир Сен - основателя на комунистическата държава, или на сина му Ким Чен Ир, или пък на двамата - в знак на вярност към режима, напомня агенцията.

В Южна Корея носенето или дори притежанието на подобна значка е незаконно, защото публичното възхваляване на КНДР се наказва с до 7 години затвор.

Значките били открити малко след като армията съобщила за друга находка - военните намерили чували, пълни със севернокорейски пропагандни позиви в река Хан, която минава през столицата Сеул.

Освен обичайните пропагандни текстове позивите съдържат заплахи Сеул да бъде атакуван с ракети, информира министерството на отбраната.

Напрежението на полуострова се засили още повече след четвъртия ядрен опит, извършен от Северна Корея на 6 януари.

Във вторник Пхенян изстреля пробно три ракети, нарушавайки резолюции на ООН, които забраняват на КНДР да развива ракетни и ядрени програми.

Северът заяви, че изпитанията са осъществени с цел проверка на детонаторни системи с оглед евентуални ядрени удари по американски обекти в Южна Корея и са били наблюдавани лично от севернокорейския ръководител Ким Чен Ун, припомня АФП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 7 години

това са били западни туристи, минаващи през южна корея, които са искали да си откраднат малко сувенири, но са се стреснали в последния момент преди полета и са ги извхърлили. поне ние преди 30 год. със сестра ми направихме същото, но в куба, и с плакати

4

Анонимен

преди 7 години

всички са тапаци

3

Анонимен

преди 7 години

"Южнокорейската полиция започна днес с разузнаването разследване във връзка с 200...." Чета го за пети път наалото на статията и нещо не е както трябва --- надявам се и който го е писал да го прочете поне веднъж , пък.

fallback