Снимка: архив, Reuters
fallback

След трите извършени от бежанци нападения в Германия се надигат гласове с искания за втвърдяване на контрола на мигрантите в страната, което поставя под натиск Ангела Меркел и политиката й на прием, пише Яник Паске от Франс прес.

Консервативните власти в южната провинция Бавария, където станаха двата атентата, за които пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава", вчера отново повториха критиките си и поискаха повече твърдост в имиграционната политика.

"Ислямисткият тероризъм пристигна в Германия. Населението се страхува и се нуждае от отговор от политическите ръководители", заяви председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер. Тази баварска партия е съюзник на тази на канцлера - Християндемократическия съюз, но от близо година критикува политиката на отваряне към бежанците.

ХСС изготви списък от искания за справяне със ситуацията: по-строг контрол на кандидатите за убежище, засилени гранични проверки, право на армията да се намесва в защита на населението в Германия и по-строги мерки при експулсирането на бежанци.

"Трябва рязко да понижим препятствията пред експулсирането след закононарушение", заяви вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман.

Германската популистка десница досега бе по-скоро мълчалива, но сега чрез лидерката си Фрауке Петри осъди бездействието на властите. "Какво още трябва да се случи, за да започнем да проверяваме кой идва в страната ни?", попита тя.

Германия продължава да е в шок след първия самоубийствен атентат, извършен на нейна територия в неделя в спокойния германски град Ансбах, при който бяха ранени 15 души и за който пое отговорност "Ислямска държава". Извършителят се оказа психически нестабилен 27-годишен сириец с отхвърлена молба за убежище.

Този атентат настъпи по-малко от седмица след нападение с брадва, извършено този път от непълнолетен кандидат за убежище, заклел се във вярност на "Ислямска държава". Той е регистриран като афганистанец, но може всъщност да е пакистанец.
И в двата случая властите не бяха в състояние да засекат бързото им радикализиране.
Друг сирийски бежанец извърши нападение с нож, но в този случай се оказа, че става дума за битово престъпление.

Германия е приела над един милион мигранти през 2015 г. и досега отваряше широко вратите си за сирийските бежанци. Над 90 процента са получили разрешение да останат и доскоро не им се налагаше да преминават административно събеседване.
Над 200 000 отхвърлени кандидати за убежище може да бъдат върнати на границата, но все още се намират в страната, казва експертът по вътрешнополитически въпроси на Християндемократическия съюз Армин Шустер.

Зад тези призиви се съдържа атака към канцлера Меркел. Тя обаче запази мълчание, ако се изключи изказването й от събота след убийствата в Мюнхен.

Меркел е известна с изключителната си предпазливост в кризисни ситуации и знае, че рискува много година преди парламентарните избори и в момент, когато популистката и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" набира скорост. През последните месеци партията успя да си върне част от популярността, която загуби миналата година заради мигрантите.

"Именно в такъв тип ситуация обаче поведението й е проблемно. Хората се страхуват, тревожат се и при тези обстоятелства е необходимо лидерство, което повече набляга на емоциите и по-малко на студения мениджмънт", смята преподавателят от Свободния университет в Берлин Мартин Емер.

Канцлерът обяви, че ще даде пресконференция утре.

Повдигнатите от тези нападения въпроси съживяват дебата за имиграцията, "от който най-много се опасява канцлерът", написа вчера в. "Зюддойче цайтунг". През септември ще се произведат регионални избори на две места - в Берлин и особено в избирателния район на Ангела Меркел в Североизточна Германия.

"Ако "Алтернатива за Германия" успее да спечели в избирателния район на Меркел, дебатът за политиката й отново ще излезе на преден план", добавя вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 7 години

Tия са като напушени хипита.Мир,цветя,меченца и здраво *** у г.ъ.за

48

Бум

преди 7 години

Риташ ги до един,затягаш границите,картечари на всеки километър и стреляш на месо пък нека режат огради.Тия се множат като ***,въпрос на време е да организират една многомилионна офанзива към Европа,с тия бодли по границата няма как да ги спрем.Азия и Африка заедно са около 5.5 милиарда и стават още повече,не искам да си представям какво ще стане когато ресурсите им стигнат критични нива,ще налазвт като скакалци и горко им на неподготвените.

47

Георги Шопов

преди 7 години

Всички са главорези решението е Всички екстрадиаме!!!Иначе помнете това е скромно да кажеме плахо начало!!!

fallback