Снимка: Reuters

Бил Клинтън заяви на конгреса на Демократическата партия, който номинира съпругата му за кандидат-президент, че тя е посветила целия си живот на другите хора.

Бившият президент на САЩ изложи множество примери за работата на Хилари Клинтън в полза на децата още от времето, когато двамата са били студенти, предаде ДПА.

Той я нарече също защитник на правата на жените и хората с различна сексуална ориентация.

Още по темата

"Тази жена никога не се е задоволявала със статуквото", подчерта той. "Тя винаги иска да движи топката напред", настоя Клинтън.

Бившият президент представи Хилари като сила на промяната и дългогодишен борец за социална справедливост.

В речта си на конгреса Бил Клинтън каза, че Хилари е активист за социална справедливост още от първите дни на брака им като студенти по право.

"Нейното любопитство никога не пресъхва. Тя е лидер по природа" и "боец, роден с допълнителен ген за отговорност", подчерта той.

Бившият президент разказа за отношенията със съпругата си, припомняйки си времето преди 40 години, когато я забелязал в университета, както и за влиянието, което е оказала върху него да се впусне в политиката.

"Хилари ми отвори очите за цял един свят на служене на обществото", похвали я той.

Бил Клинтън защити работата на съпругата си като държавен секретар, изтъквайки, че тя е изиграла важна роля за защита на американските интереси, битката с тероризма и утвърждаването на човешките права.

Той обърна внимание, че като сенатор е заемала същото място от Ню Йорк, заемано някога от покойния Робърт Кенеди, и че не го е посрамила. Опитът, който тя има, е част от онова, което я прави подходяща да стане 45-ия американски президент, посочи Бил Клинтън.

Завършвайки речта си, бившият президент каза, че животът в реалния свят е сложен и истинската промяна е трудна, но че Хилари е най-добрият творец на промяната, когото някога е срещал, и призова всички да гласуват за нея заради бъдещето на своите деца и внуци.

Бил Клинтън се изказа, след като в продължение на три часа законодатели, правозащитници, знаменитости и граждани хвалиха качествата на Хилари Клинтън, заради които тя трябва да бъде избрана за президент.

Думата взе и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, която предупреди, че демократите трябва да направят всичко възможно Хилари да спечели вота през есента. На САЩ днес им трябва лидер с опит и визия за укрепване на страната, каза Олбрайт и добави, че републиканският кандидат Доналд Тръмп вече е нанесъл щети на националната сигурност на САЩ с участието си в изборите. Евентуална негова победа ще бъде катастрофа за страната и подарък за Владимир Путин, каза тя.

Утре на конгреса ще говорят президентът Обама и вицепрезидентът Джо Байдън, както и сенаторът от Вирджиния Тим Кейн, когото Хилари Клинтън посочи за свой вицепрезидент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase