Снимка: архив Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Европейския съюз, че не изпълнява обещанията си за финансова помощ за сирийските бежанци. В същото време той твърди, че Анкара ще изпълни своите, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В интервю за германската телевизия А Ер Де Ердоган обвини европейските правителства в непочтеност.

Още по темата
"Три милиона сирийци и хора, дошли от Ирак, сега са в Турция. Европейският съюз не изпълни обещанията си за тях", каза Ердоган, цитиран от БТА.

"Искам да кажа едно нещо съвсем ясно: по бежанския въпрос ние ще изпълним обещанията си. Онова, което обещахме досега, се изпълнява. Но задавам въпрос към европейците: вие спазвате ли обещанията си?”, попита още турският президент.

Той обвини ЕС, че не оказва достатъчна помощ на Турция. 

"Западът, за съжаление, не е искрен", каза Ердоган. Той припомни, че ЕС е обещал три милиарда долара, но досега е отпуснал символична помощ от един-два милиона. Според турския президент страната му е похарчила 12 милиарда долара, за да помогне на бежанците от войната в Сирия.

През март ЕС сключи сделка, по силата на която Турция се ангажира да не допуска мигранти да преминават в Гърция и да оказва помощ на сирийските бежанци, влезли на турска територия.

В замяна ЕС пое задължението да поднови преговорите с Анкара за присъединяване към ЕС, да премахне визите за турски граждани и да окаже на Турция финансова помощ за бежанците.

Ердоган отново обясни, че турският народ иска да бъде възстановено смъртното наказание и обясни, че управляващите трябва да се вслушат в него.

"Какво казва днес турският народ?", попита Ердоган. "Той иска смъртното наказание да бъде възстановено. И ние, като правителство, трябва да се вслушваме в народа. Не можем да кажем: не, това не ни интересува", добави президентът, цитиран от БТА.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че ако Турция възстанови смъртното наказание, процесът за присъединяването й към ЕС незабавно ще бъде прекратен, напомня Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase