Снимка: БТА

Председателката на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ Деби Уосърман Шулц публикува изявление, в което обяви намерението си да се оттегли от поста след националния партиен конгрес във Филаделфия, предаде ТАСС.

Уосърман Шулц направи изявлението си, след като сайтът "Уикилийкс" публикува в петък вечерта над 19 000 имейла, чието съдържание навежда на мисълта, че националният комитет е покровителствал Хилари Клинтън за сметка на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс в първичните избори на партията за кандидат-президент на САЩ, отбеляза Асошиейтед прес.

Уосърман Шулц каза, че планира да открие и закрие конгреса (25-28 юли), след което да говори пред делегатите и официално да се оттегли от поста си.

В изявлението си тя не споменава полемиката с изтеклите имейли.

Оттеглянето на Уосърман Шулц показва желанието на партийните лидери да избегнат конфронтация с верните поддръжници на Сандърс по време на конгреса.

Председателката бе гръмоотвод за критики през цялата кампания на Демократическата партия, по време на която Сандърс постоянно обвиняваше националния комитет в пристрастност към Клинтън.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase