Снимка: архив Reuters

Мохамед Булел, мъжът, който прегази стотици на крайбрежния булевард в Ница, напоследък често е търсел в интернет информация за радикални ислямски движения.


Това обяви прокурорът на Париж Франсоа Моленс, цитиран от световните агенции.

Още по темата
Според него обаче все още няма доказателства, че нападателят от Ница е бил пряко свързан с групировката "Ислямска държава". Но прокурорът е категоричен, че извършено от Булел престъпление е било предумишлено.

В петък Мохамед подкара с пълна газ камиона си през тълпата в Ница и уби 84 души, сред които и 10 деца. Над 200 бяха ранени, десетки все още се борят ца живота си.

Разследването открило и че неотдавна Булел казал на свои близки, че си е пуснал брада по религиозни причини и че не може да разбере защо "Ислямска държава" да няма право на своя територия.

Моленс съобщи още, че вече са разпознати телата на 71 от общо 84-те жертви на атентата в Ница.

Междувременно чичото на Буел обяви днес пред Асошиейтед прес, че племенникът му бил привлечен към ИД от алжирски член на терористичната организация, съобщи БТА.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката, извършена в деня на френския национален празник.

Френските власти обаче все още не могат да потвърдят съпричастността й към атаката.

По-рано днес френският вътрешен министър Бернар Казньов каза, че засега следователите не са открили информацияа, която да сочи, че Мохамед Булел е бил свързан с някаква терористична група.

Чичото на Булел - Садок Булел, заяви пред АП, че племенникът му не се е молел, не е ходел в джамия и е ядял свинско. Имал обаче проблеми със съпругата си и това го направило лесна плячка в психическо отношение за вербуване за каузата на радикалния ислям.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase