Снимка: Reuters, архив
fallback

На кризисно правителствено съвещание Френският президент Франсоа Оланд призова за сплотяване и единство във Франция след атентата в Ница, предизвикал ожесточени критики за безсилието на изпълнителната власт да противодейства на джихадистката заплаха, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Oще по темата

Пред опитите за разединение на страната, пред този риск, трябва да призовем за единство, сплотеност и за обединяването ни около нашите изконни ценности, подчерта правителственият говорител Стефан льо Фол след съвещанието.

Президентът смята, че Франция трябва да остане една велика страна, в която всички живеят заедно.
Представата на президента за Франция е като за страна, която уважава ценностите си и зачита републиканските принципи и ценности, допълни той.

Тези изявления бяха направени след острите критики, отправени вчера от дясната опозиция и крайнодесните, които обвиняват социалистическото управление, че не пази достатъчно добре страната.

Днес бившият кмет на Ница Кристиан Естрози запита какви са "мерките, взети в състояние на война, на извънредно положение", за избягването на атентати, като извършения в четвъртък в столицата на Лазурния бряг, взел 84 жертви.

"Вие сте министър на вътрешните работи, вие сте държавен глава, вие сте отговорен за действията на правителството, заявявате, че страната ви е във война, въвеждате извънредно положение, това означава, че от вас се очакват да следите какви са оръжията, препоръчвани от врага за унищожаването ви, и да вземете всички превантивни мерки да противодействате на тези оръжия", каза Естрози.

В отворено писмо, публикувано на уебсайта на в. "Нис матен", бившият кмет, а сега председател на регионалния съвет, Естрози, от опозиционната партия "Републиканците", описа сегашното ръководство на страната си като "некадърно", отбелязвайки, че е поискал засилено полицейско присъствие в Ница преди националния празник, но му отговорили, че това не е необходимо, посочва Асошиейтед прес.

От префектурата на Ница, която представлява правителството на местно равнище, обясниха, че 19-тонният камион, с който беше извършен атентатът, навлязъл на крайбрежния булевард, като минал по тротоара. Според префектурата забраненият достъп до зоната се изразявал в разполагане на полицейски автомобили, блокиращи достъпа до шосето.

Камионът обаче си проправил път до шосето, качвайки се на тротоара.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов заяви днес, че извършителят на атентата в Ница, за който пое отговорност "Ислямска държава", се е радикализирал много бързо.

Тунизиецът Мохамед Лауайеж-Булел не е бил известен на разузнавателните служби, тъй като с нищо не е привлякъл вниманието на службите - не е бил осъждан, не е имал някакви прояви, нито известно да се е станал последовател на радикална ислямистка идеология, каза министърът.

"Изглежда се е радикализирал много бързо, това поне показват първите данни от свидетелствата на хора от обкръжението му, добави Казньов. Той подчерта, че "чувствителни към посланията на "Ислямска държава" лица вече извършват особено жестоки актове без непременно да са участвали в боеве, без да са били обучени".

Казньов отбеляза също, че се наблюдава промяна в подхода.

В Ница не бяха използвани нито тежки оръжия, нито експлозиви, но причинените травма от начина, по който беше извършено това изключително жестоко престъпление, шокира дълбоко французите, като наред с това показва, че борбата с тероризма е изключително трудна, допълни той.

Убиецът "е войник на "Ислямска държава", действал в отговор на призивите да се вземат на прицел граждани на страни от коалицията, която се бие срещу ИД", заяви днес свързаната с джихадистите информационна агенция Амак.

Пет деца продължават да се борят за живота си след атентата в Ница. Сред тях има неидентифицирано осемгодишно момче, което може да е чужденец, посочи болничен източник, цитиран от АФП.

Децата са настанени в педиатрична болница "Фондасион Лавал" в Ница.

"Пет деца все още са в критично състояние, едно дете е стабилизирано, а три са на изкуствено дишане", уточни говорителка на болницата.

Според нея 16 тела все още не са идентифицирани.

Сред загиналите при атентата има 10 деца и тийнейджъри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Момо

преди 7 години

Те да прибират още ***, а после да се чудят "ама що така стана"...

fallback