Снимка: кадър Youtube
fallback

Турска армейска част от над 60 разбунтували се турски войници, които се намират на един от мостовете над Босфора, се предаде тази сутрин на силите за сигурност и това бе излъчено директно по телевизията, предаде агенция Франс прес. Властите са арестували бригаден генерал във връзка с пуча, а полицията задържа войници, заели позиции по мостовете в Истанбул, съобщи ДПА.

Същевременно турски изтребители Ф-16 бомбардираха танкове на пучистите, разположени в околностите на президентския дворец в Анкара.

Според високопоставен турски представител най-малко 60 души са убити по време на опита за преврат в Турция. Предишните данни за загиналите беше 42-ма цивилни и военни.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова привържениците си да останат по улиците, докато ситуацията се нормализира, предадоха световните агенции.

Турция няма да бъде управлявана от въоръжените сили, заяви тази сутрин Ердоган пред хиляди свои привърженици, развяващи знамена пред истанбулското летище "Ататюрк".

"Те насочиха оръжията си срещу народа. Президентът, когото 52 процента от народа издигнаха на власт, държи нещата под контрол. Те няма да успеят, стига да се изправим срещу тях", каза Ердоган.

Ердоган допълни, че безредиците в Анкара продължават, но се надява да приключат скоро.

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви днес, че е назначил командващия Първа армия генерал Юмит Дюндар за и.д. началник на отбраната, на мястото на генерал Хулуси Акар, който според местни медии бил взет за заложник от пучистите, предаде Франс прес.

Президентът Ердоган заяви по-рано днес, че не му е известно нищо за съдбата на генерал Акар.

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм инструктира армията да свали авиацията, отвлечена от участващите в преврата, предава AFP.

"Изтребителите са напусналик базата си в Ескишехир" в западната част на Турция с цел да преследват нелоялните сили, заяви представител на властите в Анкара.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Jana

преди 7 години

kakav e toj lider riskuva naroda da ostane na vlast dolu Erdogan!!!

72

РККА

преди 7 години

историята не познава по нескопосън опит за преврат,пародия гарантираща властването на Ердоган.....

71

Анонимен

преди 7 години

Някой да знае една илямска държава, която да няма диктатор?

fallback