Снимка: Reuters, архив

Един от четирите реактора на единствената атомна електроцентрала в Унгария беше спрян заради срив в електроподаването в системата за контрол на обекта, предадоха световните агенции.

Инцидентът в АЕЦ "Пакш" не поражда риск от изтичане на радиация. Другите реактори работят нормално. Започнали са ремонтни дейности. Очаква се реакторът да заработи отново утре по обед.

Централата е въведена в експлоатация през 1982 г.

През януари 2014 г. Русия и Унгария подписаха споразумение за изграждането на два нови енергоблока в нея с мощност 2200 мегавата. Общата стойност на проекта е 12 милиарда евро.

През 2003 г. в централата стана сериозен инцидент във втори енергоблок. Тогава заради повреда в пречиствателната система се стигна до изтичане на радиоактивен газ. Случаят бе квалифициран като сериозен по международната скала на инцидентите в ядрени обекти.

Тогава причината за аварията бяха недостатъци в конструкцията на пречиствателната система, използвана в обекта и доставена от френския концерн Фраматом. За преодоляване на последиците от аварията бяха необходими три години и половина.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase