Снимка: архив Reuters
fallback

В Италия се въвежда задължителен религиозен статус "италиански имам" за проповедниците на исляма, който ще бъде присвояван индивидуално с постановление на министъра на вътрешните работи. Решението е резултат от консултациите на вътрешния министър Анджелино Алфано с предстоятели на ислямски общности в страната, както и със Съвета за отношенията с италианския ислям - консултативен орган, оглавяван от министъра и съставен предимно от представители на италианските академични и експертни среди.

"Достигнахме до преломен момент. В Италия има 1 милион и 600 хиляди мюсюлмани. Глупаво е да смятаме, че всички са симпатизанти на тероризма. Искаме те да бъдат съзнателни граждани, които зачитат нашите закони. Искаме да отделим тези, които се молят от онези, които стрелят. С това слагаме край на самозваните имами. Който не приема правилата, ще бъде експулсиран. Миналата година изгонихме седем имами, които проповядваха насилие", подчерта министър Алфано.

Имамът е духовен глава и водач на общност в исляма, като е прието титлата да се използва и за лидери на религиозно-политически движения. В документ, изготвен от Съвета за отношенията с италианския ислям, се съдържат основните изисквания за придобиване на статус "италиански имам".

"Тази мярка цели създаването на основно ядро от сътрудници на институциите, които - благодарение на компетентността и авторитета, признат от общностите, както и на познаването на италианската действителност и участието в местния обществен живот - ще могат конструктивно да изпълняват ролята на "посредници" в отношенията между държавата и различните (ислямски) асоциации", е записано в документа.

Кандидатите за имами периодично ще преминават курсове на обучение по теми, свързани с конституционния ред и насочени към стимулиране на интеграцията, социалното приобщаване и междуверския диалог. Те са длъжни да владеят добре италиански език, на който ще проповядват. Изисква се също да познават основните аспекти на италианската история и култура, да се отнасят с уважение към вярващите от други изповедания и да са в състояния да прокарват конституционните принципи в оглавяваните от тях общности. В процесите на обучение и усъвършенстване на имами ще участват италианските висши учебни заведения - както държавни, така и частни - а мюсюлманските общности ще допринасят с дял от финансирането.

Всеки италиански имам, утвърден с постановление на министъра на вътрешните работи, ще получи свободен достъп до болници, гробни полета и центрове за приемане на имигранти, а също така и до затворите, където съществува най-голяма опасност от разпространяване на ислямски фундаментализъм и вербуване на мюсюлмани от джихадистки терористични организации.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

помак

преди 7 години

"Виенето"както го наричате всъщност е повиг за Молитва.А храстите май са в твоята глава ;)

7

помак

преди 7 години

това"виене"-както го наричат някой,не продължава повече от 5-6 мин. и не е болка за умиране,а когато се правят сватби,купони,и др.празници до след полунощ то тогава е много хубаво и позволено така ли?Реагирате така,защото това е от Исляма,но ако е свързано с дрънченето на камбаната няма проблем нали?

6

Пазарджиклия

преди 7 години

1 милион и 600 хил.поне два пъти са повече но няма да вие оджа в 5 часа сутринта а в Пазарджик вият всеки ден в 5 часа, ето защо другите държави вървят напред защото мислят за народа си

fallback