Снимка: Reuters, архив
fallback

НАТО ще предложи с Украйна и Грузия да се установи тясно сътрудничество като с партньори, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на експертен форум във Варшава на тема "НАТО в защита на мира: 2016 и след това", организиран в рамките на започващата днес в полската столица среща на върха на НАТО, предаде ТАСС.

НАТО ще продължи тясното си сътрудничество с Украйна и с Грузия като с партньори, но неизменен остава принципът за "отворените врати" в алианса, каза той.

Столтенберг припомни, че Украйна е взела решение за продължаване на реформите и действа с намерение да стане член на алианса, тъй като модернизира отбранителната си промишленост. По отношение на Грузия Столтенберг припомни, че тя иска членство в НАТО и че алиансът поддържа усилията за реформиране на грузинските въоръжени сили и привеждането им към стандартите на северноатлантическия пакт.

Алиансът трябва да остави отворени вратите си, ние сме длъжни да приемем онези, които ще изпълнят всички условия, каза Столтенберг.

За Русия той заяви, че тя е неделима част от европейската безопасност.

Пред участниците в експертния форум Столтенберг потвърди, че днес ще бъде взето решението за разполагане на четири батальона на НАТО в Източна Европа на ротационен принцип в Литва, Латвия, Естония и Полша. Това ще гарантира, че нападение срещу една от страните от алианса, ще бъде посрещнато с отговор от всички страни, каза той. Столтенберг потвърди също, че в Румъния ще се сформира многонационална бригада, която ще укрепи "нашите позиции в югоизточната част на алианса, ще увеличи защитата от хибридни заплахи, кибератаки и от удари на балистични ракети, идващи отвъд пределите на евроатлантическото пространство".

Столтенберг каза, че всички предприети мерки имат отбранителен, пропорционален и прозрачен характер и отговарят напълно на международните задължения на алианса.

Генералният секретар каза заяви също, че НАТО ще увеличи сътрудничеството си с ЕС по въпросите за миграцията, хибридните заплахи и кибератаките.

Пред участниците в дискусията полският президент Анджей Дуда каза, че Брекзит може да доведе до увеличаване на активността на Великобритания в алианса. Парадоксално, но ролята на Великобритания и нейната активност в алианса може да се увеличат при Брекзита. Обединеното кралство може да поиска да компенсира своя изход от ЕС с активност в друга международна организация, каза Дуда.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Боби

преди 7 години

До ГУРБЕТЧИЯ 76Не ти се отдава Езипови език Гурби.Да си го кажем в прав текст АКО РАШКИТЕ БЯХА ВЛЕЗЛИ В УКРАЙНА НА ВСЕОРУЖИЕ (както е израза) КОНФЛИКТА ОТДАВНА ДА Е ИСТОРИЯ.

57

Боби

преди 7 години

До kokospa 73Да те светна как действа противолодъчен самолет.Решаваме че в точка ХУ ще търсим подводница. На еди колко си километра от там се хвърля първия буй и след това по спирала до централната точка ХУ където се пуска "КВАКЕР" тоест Активен буйНачини за засичане на подводница. По време на спиралата от магнитния датчик или от пасивен буй ако подводницата се движи. Ако седи неподвижно най-накрая Квакера ще излъчи сигнал който че освети подводницата и ще се засече от пасивните буюве

56

Боби

преди 7 години

До kokospa 73Коко не се прави на НЕИНТЕЛИГЕНТЕНЕфективността на един противолодъчен самолет зависи от какво? Неговите средства за засичане и поразяване на подводници. Ту 142 носи 400 буя освен това има противолодъчни бомби и торпеда. А това че е направен въз основа на стратегически бомбер не въз основа на пътнически лайнер му дава автономия която дори новия Посейдон няма 5200км обсег срещу максимална далечина от 8300км за американеца без дозареждане.

fallback