Снимка: Reuters, архив

Редакционен коментар във "Ведомости" описва представите на хората в Русия за честни избори, предаде BBC. По данни от анкета на центъра "Левада" почти половината население на страната - 47 процента, очаква изборите за Държавна дума през септември да са честни и законни. Нечистоплътна кампания прогнозират само 26 на сто от запитаните.

Запитани колко вероятни са според тях едни или други злоупотреби, 20 на сто заявяват, че не очакват изобщо да има нарушения, а 26 на сто не дават отговор. Над половината - 54 процента, очакват законът по един или друг начин да бъде нарушен. В очите на мнозина участници злоупотребите са част от формираните в Русия правила на играта.

Представите на хората в Русия за мащаба на нарушенията като цяло не отговарят напълно на реалността. Всеки десети например смята, че ЦИК може да натъкми резултатите от вота, но това изобщо не е възможно, коментира Григорий Мелконянц от ръководството на правозащитното движение "Голос", което следи изборите в Русия.

Конгрес на руската опозиционна партия ПАРНАС одобри през уикенда листите й за участие в парламентарните избори, информира "Независимая газета".

На форума бе потушен бунт на вътрешнопартийната опозиция срещу лидера на Партията Михаил Касянов. Той в крайна сметка настоя един от победителите в първичните избори - блогърът Вячеслав Малцев, да получи място в първата тройка. Конгресът реши, че всеки претендент, посмял да критикува това, може да бъде зачеркнат от листите. Несъгласни с Касянов активисти започнаха да се отказват от участие в надпреварата, пише всекидневникът.

В края на седмицата се очаква да огласи своите листи и друга опозиционна партия - "Яблоко", добавя "Независимая газета".

И двете партии заявиха след последните си конгреси, че смятат да формират собствени групи в Държавната дума, за кото трябва всяка да събере поне 5 процента от гласовете, отбелязва "Комерсант".

Водещите социологически агенции обаче твърдят, че за всяка от тях смятат да гласуват най-много по 1 процент от избирателите, въпреки че в подкрепа на либералните ценности се обявяват най-малко 12 на сто от хората в Русия, се казва в статията.

Предизборните програми на двете партии си приличат. ПАРНАС предлага на Русия "рестартиране на системата" въз основа на либерални, проевропейски ценности. На база на същите ценности "Яблоко" пък предлага на страната "смяна на системата и нов президент", допълва "Комерсант".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase