Снимка: архив, Ройтерс

Под силна полицейска охрана премина днес в Париж гей парадът, три седмици след клането в гей клуба в американския град Орландо, предаде Франс прес.

Още по темата
"Маршът на гордостта", оглавен от рокери със знамена с цветовете на дъгата, започна под звуците на текно музика към 15.00 часа местно време /15.00 по Гринуич/ от кейовете на Сена, близо до Лувъра, и приключи на площада на Бастилията.

Тази година обаче шумната и колоритна среща на общността ЛГБТ /Лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални/ имаше особен резонанс след атентата срещу гей клуб в Орландо от 12 юни, при който бяха убити 49 жертви, отбелязва агенцията. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава".

"Три седмици след атаката /.../ този парад е акт на съпротива. Ние не трябва да отстъпваме на страха", заяви преди началото на Гей Прайд Амандин Мигел, говорителка на сдружението Интер-ЛГБТ, организатор на похода.

В контекста на джихадистка заплаха, по-малко от осем месеца след атентатите в Париж от 13 ноември, при които загинаха 130 души, близо хиляда полицаи и жандармеристи бяха мобилизирани за охраната на днешния поход, който беше скъсен с два километра спрямо първоначално предвидените 4,6 километра.

Парадът беше отложен с една седмица, тъй като на обичайната дата на провеждането му, последния уикенд от юни, силите на реда бяха ангажирани с осигуряването на безопасността на мач от Евро 2016 във френската столица.

В парада участваха няколко политически личности, сред които министърът на културата Одре Азуле и кметът на Париж Ан Идалго, и двете от социалистическата партия. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase