Бинали Йълдъръм. Снимка: Reuters

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че не стои въпрос за изплащане на обезщетение на Русия във връзка със свалянето на руски военен самолет от турските ВВС през ноември миналата година, предаде турската частна телевизия НТВ.

Йълдъръм каза това в отговор на журналистически въпроси след заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието, на което той говори за двустранните отношения с Русия и с Израел.

"Изразихме само нашето съжаление пред Русия", уточни той пред журналистите.

Още по темата

Някои турски медии цитираха преди това изказване на премиера пред държавната телевизия ТРТ Хабер от снощи, в което той сигнализира, че Турция може да се съгласи да изплати компенсация на Русия във връзка със свалянето на неин военен самолет, пише БТА.

"Заявяваме, че ако е нужно, ще платим и обезщетение, че желаем отношенията да се нормализират. Нещата стоят така, волята не е едностранна, а от двете страни", посочи пред ТРТ Хабер Йълдъръм.

В писмо до руския президент Владимир Путин от вчера турският президент Реджеп Ердоган  поднесе извинения във връзка с инцидента от 24 ноември 2015 г., който предизвика дълбокия конфликт в турско-руските отношения, и изрази съболезнования за смъртта на руския пилот. Руският президент Владимир Путин тогава нарече станалото удар в гърба от съучастници на терористи и наложи редица санкции срещу Турция.

Москва още миналата година бе поискала от Анкара да се извини като едно от условията за евентуално нормализиране на отношенията. Другото условие беше Анкара да изплати компенсации за сваления самолет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase