Бинали Йълдъръм. Снимка: Reuters
fallback

Турция и Израел постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията и двете страни ще си разменят посланици възможно най-скоро след шестгодишен разрив, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм, предаде Ройтерс.

Йълдъръм каза, че споразумението, чиито общи линии бяха обявени от високопоставени представители и от двете страни късно снощи, ще бъде подписано утре. То слага край на продължителен блокаж, възникнал, след като Израел уби 10 турски пропалестински активисти, участващи в хуманитарна флотилия, която се опита да пробие блокадата на ивицата Газа през 2010 г.

Йълдъръм потвърди, че Израел се е съгласил да плати 20 милиона евро на семействата на убитите и ранените по време на рейда. Съгласно споразумението Турция ще изпрати хуманитарна помощ и други невоенни продукти в Газа, а първата доставка от 10 000 тона помощи ще бъде изпратена следващия петък, посочи турският премиер.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи на пресконференция в Рим, че споразумението за нормализиране на отношенията с Турция предвижда запазване на морската блокада на Ивицата Газа, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Що се отнася до запазването на морската блокада на Ивицата Газа, аз не бях готов на никакви компромиси. Ние няма да позволим на никакви кораби да доближават бреговете на Ивицата", заяви Нетаняху на пресконференцията, която се предава на живо по Девети канал на израелската телевизия.

Премиерът каза, че споразумението с Анкара предвижда "паралелно със запазването на блокадата увеличаване на потока от хуманитарни товари в Ивицата Газа".

По думите на израелския премиер, в него е предвидена и защита на израелските военни от съдебни искове и преследване "и сега, и в бъдеще".

"Турция вече няма да предявява искове, турският парламент ще утвърди такъв закон", каза Нетаняху.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 7 години

Нормално. Те и двете терористични държави не уважават малцинствата си и всеки ден си ги избиват.Къде са НПОта и Хелзинския комитет там

1

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 3Владимир Путин получи писмо от извинение за свален Су-24 от турския президент Тайип Ердоган. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков,

fallback