Снимка: БТА
fallback

На 29 години Станислава напуска спокойния си роден град в България и се мести да живее в шумния и претъпкан Лондон заедно със съпруга и детето си. Намира работа при познати, уговорила си е място още преди да се качи на самолета и да замине за една по-добра и "бяла" държава. По-добра не само за нея, но и за детето й, което тогава е едва на пет.

Станислава започва да се обучава - как да чисти, бърше, подрежда и сервира. Сервитьорка е. Работи по 10 часа на ден до пълна изнемога. Но си заслужава, твърди, както повечето емигранти там, на мъгливия Остров.

След няколко месеца рожбата на Станислава тръгва на училище. В Лондон. Един емигрантски град, но и един от най-богатите градове в света. Станислава продължава да работи усърдно, сериозно и всеки ден в заведението, в което вече протича по-голямата част от живота й. Заради детето й. За да има то по-добро и успешно бъдеще. Не за слава, не за пари, а за нормален живот. Защото никой не бяга от родината си от хубаво. И никой не иска детето му да страда също като него.

Сутринта на 24.06.2016 година е. Вече ден британската столица се вълнува за резултатите от референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз, особено с оглед на това, че избирателната активност е висока (близо 72%), а разликата в процентите "за" и "против" излизането варира много тънко (около 4%), по данни на различните социологически агенции.

Нормална мрачна утрин е. В заведението, в което работи Станислава, идват същите клиенти - добре облечени, поддържани англичани, но днес те не са в обичайното си позитивно настроение. Днес те са умислени. Знаят, че се решава съдбата им. Само след няколко часа вече нищо няма да е същото за никои от тях. Дори и за емигрантите като Станислава. Особено за тях.

Малко по-късно вече е почти ясно - Великобритания излиза от Европейския съюз. Привържениците на Brexit водят с преднина 4% пред противниците му. Вълна от недоволство сред българската диаспора. Разочарование по лицата на близо половината от британците. Какво ще последва оттук нататък?

"Възрастните са радостни, но младите не одобряват, поне по-голямата част", твърди Станислава. "Brexit ще се отрази на всеки в различна степен. Британската икономика ще се срине", казва тя.

Що се отнася до работещите родители - на тях определено няма да им е лесно след така стеклите се обстоятелства. "Ако се нуждая от помощ от моите родители за отглеждането на детето ми тук, ще им трябва виза, което струва пари и време", тревожи се Станислава. Тя казва, че е още рано да се каже дали българите са уплашени от стеклите се събития и дали смятат да се връщат в България.

"При едно такова взето решение засегнати няма как да няма. Засегнати ще бъдат и българите, тъй като много от живеещите тук, а и в България, имат бизнеси, които са свързани с Великобритания. Автоматично излизането от Европейския съюз ще наложи такси, които ще вдигнат цените на стоките не само във Великобритания, но и вноса от Великобритания за България. Дали ще има някаква промяна на статуса на работещия българин във Великобритания няма как да знам, тъй като предстои договаряне по тези въпроси с Европейския съюз", коментира друг българин, живеещ от 6 години в Лондон.

По думите му, англичаните са с малко завишено мнение за държавата си и повечето от тях не са осъзнали какви ще бъдат последствията от едно такова решение.

Живеещите в Лондон казват, че масово гласуващите не са правилно информирани, имало и имигранти, които са гласували за излизане, без дори да знаят защо. Не е тайна, че има и популистка пропаганда от партията на Найджъл Фараж. Казват, че ако британците излязат от ЕС множество приходи ще влязат в здравната система.

Една от причините да искат излизане от ЕС е идващите имигранти, защото ЕС ги задължава да дадат статут на определен брой мигранти, както всяка друга държава беше задължена.

"По наблюдения и разговори с много от клиентите (англичани) в кафето мога да кажа, че мнозинството е за оставане във Европейския съюз, както се видя и от вота в Лондон. Много разочаровани лица тази сутрин", казва друг работещ в заведението, в което е и Станислава

Какво обмислят да предприемат българите в Кралството? Според запознати със ситуацията е рано да се говори за емиграция на нашенци в друга страна, но ако предположенията за срив в икономиката се окажат точни, повечето емигранти ще търсят алтернатива. Българите, както и останалите европейски държави се надяват, че резултатът от всичко това все пак ще се промени и ще останат в Европейския съюз.

Що се отнася до тези, които учат там или имат такова желание, по всяка вероятност, но все още не е сигурно, таксите ще се увеличат. Българите ще бъдат третирани като всички останали по света, т.е студентите от ЕС няма да плащат равни такси с англичаните, както беше досега.

"Процедурата по излизане ще е дълга, така че едва ли ще засегне тези, които искат да учат тук през следващите две години", смята българка, която е завършила магистратура в Лондон и в момента работи там. Тя твърди, че дори не знае какъв ще е статутът й след време и извести, че работещите там биват съветвани да си подадат документи за карта за резиденция.

"Ние като граждани на ЕС в момента не се нуждаем от нея, защото е наше право да живеем и работим тук, но тази карта ти дава право на временно/постоянно местожителсто".

В момента такава карта изискват на хора, които не са граждани на ЕС, но имат семейства във Великобритания.

Попитах друг българин, получил английско гражданство, дали промените ще му се отразят, така като биха се отразили на обикновен пребиваващ, а той отговори: "Получилите гражданство са с равни права на англичаните. Това, че имам гражданство обаче не е за успокоение, тъй като държавата може би ще има икономически затруднения, което ще рефлектира върху начина на живот и работа".

Островът се затваря и Великобритания потъва в още по-гъста мъгла. Не е ясно какво точно ще стане оттук нататък, нито каква ще бъде съдбата на българите в Кралството, всичко се базира на предположения и твърдения, но тревогите на българите там са големи, както и на тези, които са решили да емигрират в Обединеното кралство.

Автор: Луиза Божинова, Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Анонимен

преди 7 години

Ако се вдигне стандарта и корупцията изчезне средполитиците всичко ще си дойде намясто.Ако има здрави закони и те започнатда се спазват и прилагат най-вече ще станедруго--------------------Ами тя няма да изчезне (корупцията )от самосебе си и стандарта няма да се вдигне от Марс и здравните закони няма да са качествени и т.н. докато не се промени МАНТАЛИТЕТЪТ НА БЪЛГАРИТЕ, 128! Не можеш ли ти да го проумееш? Така че жената (Българка ) е права. От начинът на мислене тръгва всичко, а не обратното.И в тази връзка, положението у нас никога няма да се промени!

106

9 следствия за Бг

преди 7 години

Последиците за Бг. (Финландия и Словакия също ще излизат)1. Бг Ромите се връщат 2. Некадърните бг лапачи на чужди социални системи се връщат 3. Фондовете спират, вноските за ЕС бюджет се увеличават4. Бг мафията няма от къде да краде (Порожанов изчезва в неизвестност)5. Бг политическите партии се разпадат поради липса на пари да купуват изборите6. Махат Борда7. Няма пари за плащане на лихвите по 17-те млрд държ външен дълг8. Няма пари за пенсии и заплати9. Паричен хаос и хиперинфлация

105

Скарлет

преди 7 години

Эа политиците медиите и медийният елит са онаэи добавена власт, осигуряваща тяхното обществено легитимиране!!! Силата на медиите е част от сложната мрежа на явни и скрити механиэми на властта!!! Апропо, корупцията в медиите, очевидно ограничава тяхната свобода!!!

fallback