Снимка: БТА
fallback

Шестте основателки на Европейския съюз изпратиха ясно послание към Великобритания да напусне блока възможно най-скоро, след като британците гласуваха за отделянето на страната, предава Ройтерс.

Нетърпеливи да укрепят ЕС за останалите 27 членки, външните министри на шестте държави, основали блока, настояха Великобритания да задейства процеса за излизането си, така че те да могат да се концентрират върху оформянето на бъдещето на Европа.

"Сега очакваме британското правителство да даде по-голяма яснота и да задейства прилагането на решението възможно най-скоро“, заявиха министрите от Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург в общо изявление.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че преговорите с Великобритания не бива да се случват по такъв начин, че да са разглеждани като мярка за възпиране на другите страни, както и че не е нужно Лондон да бърза прекалено със задействането на процеса по напускане.

В петък бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който горещо подкрепяше излизането от ЕС, заяви, че нищо няма да се промени в краткосрочен план след гласуването за Brexit.

Единствено Великобритания може да се позове на член 50 от Договора на ЕС и да изиска задвижване на процеса. От своя страна външните министри на Франция и Люксембург предупредиха Великобритания да не „играе игрички“, проточвайки процеса.

"Няма причина да си играем на котка и мишка. Това не би било уважително след решението за организирането на този референдум“, коментира френският министър на външните работи Жан-Марк Еро по време на съвместната пресконференция на шестимата, които се събраха на среща в Берлин.

Стана ясно също така, че високопоставен белгийски дипломат е избран за главен преговарящ на ЕС по излизането на Великобритания от блока, твърдят дипломати в Брюксел, цитирани от ДПА.

Дидие Сейоус ще оглави така наречената работна група за Брекзит в Съвета на министрите на ЕС, който представлява страните членки. Сейоус бе шеф на кабинета на бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой до края на 2014 г. В момента заема директорски пост в Съвета на министрите на ЕС.

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Wiliam

преди 7 години

Ah, Romeo...ah, Julieta!Ah, Monteki...ah, Kapuleti!Ah, eu...ah, uk!

119

Скарлет

преди 7 години

Беэумните регулации с които оплетоха държавите от ЕС, трябва да бъдат ПРЕМАХНАТИ!!! Вместо глобалиэма и пълната интеграция да се върне СУВЕРЕНИТЕТА, эащото в противен случай и други държави ще си го вэемат САМИ!!!!

118

Анонимен

преди 7 години

Днешна Европа (без европейска Русия) геополитически не принадлежи на себе си, а на Америка. Това е класически нонсенс от геополитическа гледна точка, затова и обречеността на чудовището, васалстващо на чуждоконтинентални сили и затова все по-разкапващо се, не трябва да учудва никого. Закривай!

fallback