Снимка: Reuters, архив
fallback

Турските власти са забранили гей-парадите в Истанбул, които трябваше да се проведат този месец, посочвайки притеснения за сигурността, след като ултранационалистическа група заплаши, че няма да позволи „дегенератите“ да проведат мероприятието си на турска земя, предаде "Фокус", цитирайки Reuters.

Организаторите на парада заявиха, че забраната е незаконна и че ще предприемат действия.

Шествието трябваше да се проведе в неделя в централен Истанбул, докато седмица по-късно на 26 юни трябваше да се проведе и "Прайд-парад“ - най-големият в мюсюлманския свят.

Истанбулските власти заявиха, че маршовете са били забранени заради притеснения за публичния ред във връзка със скорошните бомбени атентати в града, извършени от ислямисти. Забраната е била предхождана от предупреждения от ултранационалистическата група "Алперенски сърца“, която заяви, че няма да позволи провеждането на маршовете.

"Към нашите държавни служители. Не ни карайте ние да се справяме с това. Или правете това, което е нужно, или ние ще поемем всички рискове , за да предотвратим марша“, заяви главата на истанбулското разклонение на организацията Курсат Миджан.

"Дегенератите няма да проведат своите фантазии на турска земя. Не сме отговорни за това, какво ще стане след това“, заяви той, добавяйки турската народна поговорка: "Ако не се научиш от опит, ще се научиш с бой“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 7 години

това че са забранили гей-парада не означава че в Турция няма гейове и лесбийки откакто свят светува има обратни и винаги ще има

39

коци

преди 7 години

БРАВОС !

38

Анонимен

преди 7 години

там пък какво се пънат. почти всички са такива. даже и ханъмите така опъват,за да са девствени за сватбата.

fallback