Снимка: bgonair.bg

Огромен пожар в Източна Аризона заплашва да се превърне в най-големия в историята на щата. Заради огнения ад властите наредиха спешната евакуация на хората, живеещи на пътя на стихията. Към момента пожарът е опустошил 2500 акра гори.

Пожарникари се опитват да попречат на огъня да погълне малкия планински град Луна в съседния щат Ню Мексико, където бе обявено извънредно положение. Властите разпитват двама души по подозрение, че са предизвикали огнената стихия, като са оставили лагерния си огън неугасен.

Огньове бушуват и по границата с Колорадо, където заради огнената стихия беше затворена натоварена междущатска магистрала.

В началото на пожаропасния сезон огънят изпепели стотици квадратни километри горски насаждения в югоизточните щати и Тексас. Стихиите бяха подпомогнати от оскъдните валежи през зимата в Аризона, Ню Мексико, част от Западен Тексас и Южно Колорадо, причинени от "Ла Ниня".

Това е климатичен феномен, при който заради по-студените води в екваториалната част на Тихия океан въздушните течения остават нависоко и не предизвикват бури в региона.

Вместо това, както се получи и тази година, теченията отнесоха бурите на север и предизвикаха силни снеговалежи в планините Сиера Невада в Калифорния, както и в Скалистите планини.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase